Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik sköt sin första björn – en bamse på 228 kilo i Långå

Erik Larsson sköt i söndags sin första björn – en fullvuxen hane på 228 kg.

Annons

I söndags sköt 29-årige Erik Larsson sin första björn och det var inget mindre än en vuxen björn på 228 kilo.

Skinnet från näsan till svansen är 218 cm lång, mellan framramarna 256 cm och mellan bakbenen 216 cm. Erik Larsson som har ett guideföretag i Långå hade gästjägare på besök och samarbetade med hundförare från Dalarna. De började fem på morgonen och hittade först färska spår från en mindre björn.

– Men så kom en stor björn och går förbi en av gästerna, de ser varandra i ögonen och han får björnfrossa och får inte upp bössan. Sen hade jag tur för jag hör hur björnen kommer farande och flåsar på så jag är beredd och skjuter när han är hundra meter bort. Han springer in i snårskogen där han blir liggande.

Hur kändes det?

– Jag var så mentalt förberedd när jag sköt, men efter skottet fick jag lite adrenalinpåslag när hundarna går fram till björnen och skäller och man vet inte om han är död eller inte. Då var man lite skakig, men björnen var död, säger Erik Larsson.

Erik Larsson har jagat i fem år, mest älg men har provat att jaga björn någon gång förut. En av hundarna han jagade med - Ursus Big - är storjägaren Manollo Rodriguez, och den hunden har varit med och jagat 21 björnar.

Björnen som är kolsvart förutom huvudet som är brunt, ska bli en matta med huvud och kraniet ska stå på en hylla hemma hos Erik Larsson.

Jakten var ett arrangörssamarbete mellan Gård Smedjehögen, Naturupplevelser i Långå, Härjedalens Jakt & Fiske äventyr och Rodriguez Hunting.