Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Persson

/

Erik Persson, Spel-Erik, har avlidit i en ålder av 84 år.

Annons

Han föddes i Tomtangården i Långå och växte upp i en syskonskara om fyra. Började arbeta som tonåring i skogen, och i samma tid började musikintresset spira. Det musikaliska påbråt kom troligen från föräldrar och farföräldrar, och tillsammans med andra musikintresserade ungdomar från byn började den musikaliska karriären. Efter några år som skogsarbetare sadlade han om och började sin elektriska bana som elmontör.

Erik flyttade sedan till Hede och träffade Marit, som han senare ingick äktenskap med, och de fick sedan två söner, Per-Ola och Peder.

1963 byggde Erik huset mitt i byn, där han sedan startade en elaffär, och fick tilltalsnamnet Elektriska Persson. Elaffären överläts dock efter några år, och en ny karriär som musikförmedlare tog fart. Tillsammans med vännen Roland Cedermark startade Erik företaget Ce-Pe Produktion och förmedlade musik till arrangörer och speluppdrag för ett flertal orkestrar, i huvudsak dansband. Förmedlingen fortsatte han med ända till sin pensionering och lite till…

Redan under ungdomen, när musikintresset började blomstra började han arrangera revyer, vilket sedan fortsatte i Hede. Han arrangerade dessutom danser, både på dansbanan vid Långå Skans, Storön i Sveg och i Folkets hus i Hede. Han bildade bandet Hedos med vilka han spelade vid invigningsdansen på den då nybyggda Hede Folkets park.

Han var också en av de eldsjälar som byggde upp den anrika nöjesparken i mitten av 50-talet, där han sedan blev parkchef (om Erik och hans engagemang i Hede Folkets park finns mer ingående beskrivet i hembygdsföreningens häfte nr 28). Eriks minne lever kvar i parken, bland annat genom den hjälpfond för Hede Folkets park som han startade i samband med sin 75-årsdag.

Erik var också drivande bakom flera av de bejublade arrangemang i byn, som Barnens dag, Hedekarnevalen, och vem minns inte drabbningarna mellan kända sportprofiler och lokal muskelknippen på Ljusnan i Hederodden. Han ingick också i staben för arrangemanget Karl XI:s ritt och Härjedalens 350-årsjubileum. För god PR för bygden blev Erik utnämnd som Årets Härjedaling 1985.

Han var en flitig representant i olika nämnders styrelser, som till exempel Föreningsbanken och kyrkonämnd. Sitt största fritidsintresse hade han i jakt, fiske och bärplockning, och spenderade mycket av sin lediga tid antingen i familjens säter i Unsådalen eller vid Kvisslan, stugan han byggde väster om Långåbyn.

Efter viss ohälsa i början av 2000-talet, med god omvårdnad både på Hedegården, Östersunds sjukhus och Senioren i Sveg, kom han på fötter igen och kunde åter smyga fram i bilen på vägarna runt byn. Han fick några bonusår, men efter förvärring av ohälsan fick han nu lugnt och stilla efter god omvårdnad somna in på Östersunds sjukhus.

Nöjespappan har lämnat scenen…

Pojkarna

Mer läsning

Annons