Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik lyfter fram en okänd Östersundspoet

En okänd Östersundspoet presenteras vid årets sista litteraturkväll i serien "Sätt litteraturen på jämtlandskartan".

I kväll hålls den jämtländska litteraturkvällen inte som de tidigare på Bolin Gallery, utan mitt över gatan i Designcenters lokaler. Och det bjuds inte, som brukligt är, på flera korta föredrag om olika författare, utan här är det en person som står i fokus.

I ett program som fått rubriken "De Profundis" presenteras den okände Östersundspoeten Ingemar Berglund. Det är Erik Rääf som berättar och med sig har han Gunnar Höglund som bidrar med uppläsning och Stefan Swen som står för kvällens musikinslag.

Erik Rääf var personligt bekant med Ingemar Berglund, som bodde i Östersund från 1985 till sin död 1992.

– Som ung var han en mycket lovande poet och han gav ut tre fina diktsamlingar, varav en på Bonniers förlag, berättar Erik Rääf och fortsätter:

– Ingemar Berglund var också en duktig tidningsskribent. Hans stora scoop var när han fick göra en intervju med Zarah Leander i Wien strax efter kriget. Det måste ha varit ett intressant möte, när sockenhjonet från Färila träffade den stora divan.

Per Ingemar Perglund föddes alltså i Färila – året var 1929 – och växte upp under ytterst små omständigheter. Som 14-åring fick han börja på Hållands folkhögskola, och tiden där blev mycket betydelsefull för honom och en bidragande orsak till att han bosatte sig i Jämtland senare i livet.

– Men innan dess bodde Ingemar Berglund på flera olika platser i Sverige. En tid var han bosatt i Norrköping, och han fick även Norrköpings kommuns kulturstipendium för sitt författarskap.

Från Norrköping flyttade Ingemar Berglund vidare till Stockholm, där han umgicks i kretsarna kring poeter som Majken Johansson och Åke Wassing.

– De levde ett ganska hårt liv och det var nog där som Ingemar Berglund grundlade den alkoholism som han alltsedan dess fick kämpa med och som så småningom tog hans liv, säger Erik Rääf.

Kvällens program har alltså kallats "De profundis", vilket är latin och betyder ur djupet. "De profundis" är också titeln på ett berömt brev som författaren Oscar Wilde skrev från fängelset, där han avtjänade ett tvåårigt straff för sin homosexualitet.

– Ingemar Berglund var också homosexuell och det var inte lätt att växa upp med den läggningen på 1940-talet när homosexualitet fortfarande var straffbart i Sverige, säger Erik Rääf.

Men det är inte författarens problematiska liv som Erik Rääf främst vill beskriva. Han vill i stället lyfta fram författarskapet:

– Ingemar Berglund var en lysande poet som skrev fri vers med stark anknytning till vardagslivet, säger Erik Rääf och ger dikten "Det måste finnas någon" som exempel:

Det måste finnas någon

som väntar oss alla

det måste finnas en tröst

svalare än döden.

Det måste finnas en rot

för den vindpinade pinjen

ett fäste i jorden.

Det måste finnas en rot.

Det måste finnas händer

som sträckas emot oss

den älskandes händer

när vi vänder åter.

Mycket har inget namn.

Mycket är långt borta – nära.

Mycket är något som

väntar...