Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Hamrén om sitt tuffa dubbeljobb: ”Det går bra”

Han hade redan ett av norra Europas hetaste fotbollsjobb.
Efter ett möte med Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell som skulle handla om ett snack över en kopp kaffe men som blev så mycket större har han ytterligare en tung uppgift att sköta.
LT for till Trondheim för att träffa Erik Hamrén, 52, tränare i norska mästarlaget Rosenborg och förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.

Det är måndag eftermiddag, bara några timmar återstår till hemmapremiären på Lerkendal. Rosenborg ska möta Start från Kristiansand och laddar som vanligt på Prinsen Hotel i centrala Trondheim.

Erik Hamrén tar emot i hotellfoajén.

– Välkommen till Trondheim, säger Erik.

Det är nästan på dagen fem månader sedan vi träffades sist, söndag den 25 oktober. Rosenborg hade säkrat det norska serieguldet, vi åt guldtårta tillsammans och senare på kvällen, efter matchen mot Ålesund, skulle det bli stor fest i stan.

Men partyt hann knappt ta slut innan livet tog en kraftig kursändring för Hamrén.

Vid lunchtid måndag den 26 oktober landade svenske förbundsbossen Lars-Åke Lagrell på Vaernes flygplats utanför Trondheim. Officiellt för att dricka en kopp kaffe med Hamrén och pejla Rosenborgstränarens intresse och möjligheter att ersätta Lars Lagerbäck som Sveriges förbundskapten.

Men Lagrell hade mer i byxfickan.

Ni vet hur det kom att se ut under några veckor. Lagrell ville, Hamrén ville men Rosenborg ville absolut inte. Lagrell backade ett steg, Hamrén gick själv på offensiven och Rosenborg mjuknade. Och då satte Lagrell in slutstöten...

Resten är historia; den 4 november anställdes Hamrén som svensk förbundskapten och under nästan ett års tid ska Erik Hamrén sköta två av de hetaste fotbollsjobben i norra Europa. Dubbeljobbet gäller fram till den sista augusti, därefter är Hamrén svensk förbundskapten på heltid.

När Erik Hamrén sammanfattar de här månaderna säger han kort.

– Det är mycket jobb men det går bra.

Och då handlar det heller inte bara om fotboll. Utnämningen till förbundskapten gjorde att han blev offentlig på ett helt annat sätt än tidigare.

– Här i Trondheim och i Danmark var jag väl igenkänd tidigare men i Sverige var det väl bara de fotbollsintresserade som visste vem jag var.

Men efter att han buggat i tv hos Skavlan och gjort mycket annat som gav stor uppmärksamhet är mannen med de färggranna halsdukarna numera hela Sveriges förbundskapten.

Erik Hamrén betonar att hans huvuduppgift fortfarande är att vara tränare i Rosenborg, landslaget får han sköta vid sidan om så länge.

Han tvekade heller aldrig till den här lösningen, han visste att den var möjlig att genomföra. Det gjorde också hans norska arbetsgivare och Svenska fotbollförbundet.

– Jag hade ju gjort det tidigare. När jag blev klar för Rosenborg var jag ju kvar som tränare i Ålborg i ett halvår. Många trodde då att jag skulle ha tankarna i Trondheim men vi vann ju danska ligan.

– Och det är bara så man får slut på spekulationerna. Det gäller att visa resultat.

Att Erik Hamrén skulle ses som en svikare i Trondheim är inget som han upplever.

– Nej, tvärtom. Jag har fått många positiva reaktioner. Visst tycker folk att det är trist att jag lämnar Rosenborg men samtidigt förstår de att det är stort att träna sitt eget land.

– Jag tror att trönderna fortfarande tycker om mig.

Ett fint bevis på folkets kärlek fick Erik Hamrén senast i lördags då han var frontfigur i en landsomfattande kampanj mot cancer som då kom till Trondheim. På en halvtimme samlade Erik in drygt nästan drygt 3 000 norska kronor i sin bössa, rekord för turnén.

– Jag hade en bra taktik, säger Erik och skrattar.

Och även Rosenborg ger Hamrén sitt fulla stöd.

– Jag är imponerad över hur han hanterar den här situationen, säger klubbens sportchef Erik Hoftun.

Hamréns mål med Rosenborg är att bädda för sin efterträdare för en bra höst; att kunna försvara titeln i ligan och spel ute i Europa.

Samtidigt ska han förbereda svenska landslaget inför det EM-kval som startar bara tre dagar efter att han tillträtt sitt nya jobb på heltid.

Och Hamrén är medveten om att det är kort om tid.

Så här långt har han mött ett tänkt landslag vid två tillfällen, i Italien i november och i Wales i början av mars. Dessutom var han på en Mellanöstern-turné i januari med framtidens landslagsspelare.

– Det är mycket som ska göras under kort tid. Vi ska lära känna varandra och jag ska sälja in mitt koncept hur jag vill att vi ska spela och uppträda tillsammans.

– Jag försöker arbeta på samma sätt som i ett klubblag men vet inte om det fungerar i ett landslag med så få dagar tillsammans.

Före VM-kvalet i september har Erik Hamrén en landslagssamling i månadsskiftet maj/juni där man ska spela två matcher, Bosnien/Hercegovina hemma och Vitryssland borta. Nästa möte med landslaget sker i augusti då man möter Skottland på hemmaplan. Där vill också Hamrén veta vilka spelare som är tillgängliga i EM-kvalet.

Det kan också läsas så här: Är Zlatan med? Eller inte?

Frågan om Zlatan Ibrahimovics medverkan i den svenska landslaget är känslig.

– Där får du inga kommentarer, säger Hamrén. Det du skriver om Zlatan kommer att citeras i andra medier.

Så här lyder den officiella versionen just nu: ”Vi hade ett bra samtal mellan oss i slutet av januari och kom överens om att träffas. Jag vill ha ett besked före kampen mot Skottland”.

Där sätter Hamrén punkt för informationen om Zlatan.

Men mellan Rosenborgs läger i Marbella och lägret i La Manga stannade du kvar i Spanien. Var det inte för träffa Zlatan?

– Inga kommentarer, säger Hamrén. Inga kommentarer.

Erik Hamrén tycker sig ha en stomme till landslag i huvudet. Men hur stor den är och vilka han tänker sig vill han inte berätta.

Men trots att han sitter i Trondheim har han god koll på läget.

– Marcus Allbäck och Jörgen Lennartsson från förbundet är mina svenska ögon. Dessutom har jag många andra goda kontakter som jag kan utnyttja.

Och så ser han mycket fotboll mycket på tv.

– I helgen blev det 13 matcher, säger Erik och skrattar, Allsvenskan, Bolton, PSV, Birmingham, Barcelona...

Hur länge har du planerat att ha med Allbäck i en organisation?

– Inte länge alls, faktiskt. Att det blev ”Mackan” var mest en slump. Men till den här rollen som ”players manager”, jag gillar ju att träna och coacha själv, behövde jag en som jag känner väl samtidigt som den personen känner mig. Den jag sökte skulle också känna till landslaget.

Vårt möte närmar sig sitt slut. Erik Hamrén ska träffa sina spelare för ett kort möte innan avfärden till Lerkendal.

När vi träffas efter matchen om några timmar, vad vill du kunna du säga till mig då?

– Att vi har gjort en bra match, att vi uppträtt med den attityd som jag vill att vi ska ha och att vi har vunnit.

Fyra timmar senare har Rosenborg och Start spelat oavgjort 3–3 i en match där tröndernas försvarsspel havererade med jämna mellanrum och Hamrén inte sett mycket av den attityd som han så hett önskar. Det enda han egentligen var nöjd med var att hans lag lyckats hämta upp två underlägen, 1–2 och 2–3, och räddat en poäng.

Efter att ha avverkat ett otal intervjuer med samma frågor och samma budskap till svar tar han mig i handen och säger:

– Det här var inte bra.

Det såg okontrollerat ut, det kunde ha blivit hur många mål som helst, säger jag.

– Så kan man ju uttrycka det, säger Hamrén.