Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Åberg

/

Erik Åberg föddes 1921 i Österbybruk, Uppland.

Annons


Han började i unga år på bruket i Österby, först som smedhalva, sedan som svarvare. 1942 fick han anställning vid SJ och blev trogen järnvägen hela arbetslivet. Han berättade gärna på äldre dagar om konsten att hålla fyr i pannan på gamla ånglok liksom hur det var att köra dessa maskiner. Erik började nämligen som eldare på ånglok, därefter blev han lokförare och instruktionsförare för att så småningom bli lokmästare och driftsingenjör. Yrkesstoltheten var stor och järnvägen låg honom varmt om hjärtat även på äldre dagar.

1943 gifte sig Erik med Siv och bildade familj, som 1960 flyttade från Uppsala till Östersund, delvis beroende på arbetet men främst på Eriks stora intresse för fjäll och natur. Han älskade att vara i fjällen både ensam och i sällskap, i sol och i storm. Äventyrslystnaden tog sig också uttryck i byggandet av den lilla fjällstugan på Blåskalvallen med vacker utsikt i väglöst land.

En av Eriks stora drömmar förverkligades när han köpte en skogs- och fjällfastighet i norra Jämtland. Här byggde han också hus men jobbade dessutom i den egna skogen. Även när benen inte riktigt längre bar på ålderns höst försökte han vara så mycket som möjligt i skogen.

I ungdomen var Erik mycket idrottsintresserad. Vattenpolo spelades i Stordammen i Österbybruk och Erik blev också en mycket god löpare och friidrottare. För oss andra märktes detta av att stegen på de jämtländska blötmyrarna ibland var litet väl långa.

Familjen var trygg, kärleksfull och gäster var alltid välkomna. Erik försökte överföra sitt intresse för idrott och natur till övriga i familjen men lyckades väl inte helt vad gäller idrottsutövandet.

Mer läsning

Annons