Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric blev Årets kockelev

Eric Hristov, studerande i Östersund, vann i tisdags den första upplagan av tävlingen Årets Kockelev, som avgjordes i Stockholm.

Annons

Det var inte utan dramatik som Eric skickligt manövrerade sina råvaror till en vinnande maträtt.

– Jag var inställd på vinst, men trodde inte att jag skulle klara av att det, när tryckkokaren började krångla och min timer försvann...

Detta till trots höll Eric tungan rätt i mun och fixade vinnarrätten; ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumpakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter och blad.

– Menyn började skapas för en tid sedan, när de flesta råvarorna blev kända. En råvara, vilken visade sig vara svensk nötbringa, hölls dock hemlig till dagen innan finalen.

I förutsättningarna ingick också att de sex finalisterna skulle motivera sina recept med metod och ett hållbarhetstänk. I juryns bedömning ingick även att bedöma presentation och smak.

Juryns motivering, när det stod klart att Eric Hristov vunnit, lyder: "Vinnaren av Årets Kockelev 2019 är självklar i köket. Han har skapat en otroligt välkomponerad rätt, den är komplett, modern och kockig på en hög nivå".

Nu väntar utbildning igen för Eric. Han studerar tredje och sista året på Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan i Östersund. Snart blir det studentexamen och nya äventyr.

– Efter skolan blir det militärtjänst i Enköping, som kock.

När den 11 månader långa lumpartiden är slut, blir det säkert ännu mer kockande för den 19-årige jämten, som ursprungligen kommer från Klövsjö.

Det var där Eric, i tioårsåldern, började ägna sig åt matlagning hemma i köket.

Nu är han Sveriges första vinnare i kategorin Årets Kockelev.

– Vi kommer att få se mycket av Eric framöver. Han skulle redan i dag kunna gå in och leverera i köket på vilken restaurang som helst, berömde tävlingsledaren Ulrika Brydling.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons