Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric B Åström

/

Annons

Förre skorstensfejarmästaren i Östersund, Eric B. Åström, har gått ur tiden i en ålder av 82 år. Hans närmaste är sambon Kerstin, barnen med familjer, syskon med familjer samt övrig släkt och vänner.

Eric började i yrket den 20 september 1943 i Nordmaling och tog gesällexamen 1949 och mästarexamen 1951 det år då han blev skorstensfejarmästare i Vilhelmina. Samma år blev han medlem i Sveriges skorstensfejarmästares riksförbund (SSR).

SHIO:s mästarbrev tilldelades honom 1955 och 1963 började han i Östersund där han verkade till den 30 juni 1988 då han avgick med pension.

Eric hade många förtroendeuppdrag i yrket. Under ett flertal år var han ordförande för tredje kretsen av SSR, medlem i SSR:s förbundsstyrelse, representant i SSR:s tekniska kommitté och yrkets representant i riksomfattande kursverksamhet i energifrågor. Han var sakkunnig och ofta anlitad runt om i landet i frågor om vedeldning och stålrörsskorstenar. Under många år var han aktiv inom Jämtlands läns brandförsvarsförbund, samt i styrelsen för Länsförsäkringar Jämtland.

Eric var en socialt inriktad människa och deltog som medlem i ett rikt föreningsliv och var ordförande i Östersunds hantverksförening där han var mycket aktiv så även i dess hantverksgille. Jämtlands gille var en förening Eric besökte flitigt och var den som bildade Rosa Panter för att rekrytera nya medlemmar till gillet.

Rekreationsplatsen var hans fritidsställen i Bialitte och Gotland samt torpet i Rönnöfors, som anskaffades 1995, rustades upp och blev Erics andra hem.

Även i Rönnöfors anlitades Eric i föreningslivet. Där var han bland annat ordförande i Lys & Byföreningen och lade ner stort arbete för bygden.

Älgjakten var hans stora passion och deltog i flera jaktlag. Den sista jakten gjordes i Tångeråsens jaktlag.

2004 flyttade Eric från Jämtland till Håknäs, Nordmaling, där han fick sluta sitt innehållsrika liv med en stor saknad av många vänner.

Vännerna

Annons