Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erfaren kompetent personal sökes

I takt med att tekniken utvecklas har motorbranschen det allt svårare att hitta erfaren kompetent personal.
– Inom en femårsperiod lär vi få problem, säger Mats Albertsson, servicemarknadschef på Berners tunga fordon i Östersund.

Vi lever i teknikens tidevarv med ständigt förbättrade åtgärder. I motorbranschen har det här blivit ett problem. Där det tidigare var oljiga fingrar och en skruvmejsel är det i dag datorer och felsökningar som gäller. Dagens mekaniker behöver helt enkelt betydligt mer teknisk kompetensen än för 30 år sedan. Det är ett problem.

I en rekryteringsundersökning som Motorbranschens yrkesnämnd (MYN) och Lackerarnas yrkesnämnd (LYN) gjort konstaterar man att det behövs anställas cirka 5 200 personer över hela landet inom tre år. Med andra ord branschen skriker efter personal.

– Det är inga problem att hitta personal, men det är svårt att hitta kompetent personal med erfarenheter, de flesta är nyutexaminerade från gymnasiet, säger Christer "Chrilla" Belin, tekniskt ansvarig på Berners person-och transportbilar i Östersund.

Enligt undersökningen är behovet av ny personal i Jämtland inom branschen stort. Arbetsgivarna i länet uppger att de planerar nyanställningar både i år och framöver.

– På kort sikt är det här inte ett problem. Men inom en femårsperiod lär vi få problem. Inte ens vi den ordinarie personalen här förstår all teknik, säger Mats Albertsson.

Han beskriver situationen som att hela branschen har åkt sovvagn de senaste åren och blundat för den utveckling de befinner sig i. Men nu har de vaknat och med dem också en viss panik. Mats berättar att hans arbetsplats nu går en kollektiv webbkurs för att lära sig mer teknik, men inte ens det räcker, det går för sakta.

– Allt går så fort nu, tekniken blir hela tiden bättre och vi hänger väl inte riktigt med, säger Mats Albertsson.

Han berättar om en verkstad i Sundsvall som sökte ny personal. Den närmast utbildade mekanikern som sökte var en man som hade jobbat som mekaniker i en bowlinghall.

– Det säger en hel del, säger Mats.