Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erbjuder nytt parti för missnöjda Årebor

I går släppte uppstickarpartiet Västjämtlands Väl det valprogram de tänker gå till val på i höstens kommunalval. Ett ytterst ambitiöst dokument, med ett lika ambitiöst mål: att vara ett alternativ för väljare som är missnöjda med dagens styre i Åre kommun.

Partiets tillfälliga språkrör Maria Kjellström och Jörgen Encke kommer till mötet med LT med en stor bunt nytryckta valprogram i handen.

Det rykande färska dokumentet är ett viktigt steg på vägen in i Åres kommunalpolitik.

Så är nästa steg: listan med namn på valbara kandidater till kommunfullmäktige som ska vara klar till den 15 april.

Västjämtlands Väl bildades i höstas och har i dag ett trettiotal betalande medlemmar, som står enade bakom varje punkt i programmet.

Men det har inte gått av sig själv, hårt arbete ligger bakom, berättar Maria Kjellström, som inte förnekar att det var Åre kommuns beslut att flytta Järpens högstadium till Mörsil, trots massivt missnöje i Järpen med omnejd, som bildande grogrund för det nya partiet.

Snart ett halvår har gått sedan dess.

– Min största förvåning är att engagemanget hållit i sig, säger Kjellström.

Att den demokratiska delaktigheten står som första punkt i programmet är förstås logiskt med tanke på bakgrunden.

Men varför bilda nytt parti, varför inte verka inom de som redan finns?

Maria Kjellström säger att hon har hört sig för med andra partier men fann rekryteringsintresset svagt.

– Jag kände mig inte välkommen.

– De är alldeles för styrda av sina riksdagspartier, inflikar Jörgen Encke, som tidigare varit medlem i Moderaterna.

Västjämtlands Väl är, och ska förbli, ett lokalt parti som jobbar med lokala frågor utan någon press uppifrån. De ska heller inte begränsa sig till Järpen med omnejd utan jobbar för spridning och balans över hela kommunen.

Ambitionsnivån är hög och man vill verkligen gå in och göra skillnad. Bland annat har de pluggat kommunlära med en inflyttad tidigare kommunanställd med 30 års erfarenhet från en annan kommun. Valprogrammet har vuxit fram under lång tid.

– Vi har jobbat två kvällar i veckan sedan december. Det har varit en hård skola, säger Maria Kjellström.

De lovar en hel del: bättre hushållning med naturresurser, mindre miljöförstöring, rimliga handläggningstider för bygglov, bättre fungerande tekniskt kontor, mer och bättre vård, mer frisk luft för de gamla i äldrevården, mer utbildning, mindre administration.

Inget låter fel. Men för den skull populistiskt? Nej, det tycker inte Maria Kjellström.

– Det är en hel del som inte alla ställer upp på, som mindre byråkrati till exempel.

Det skulle betyda nedskärningar, exempelvis färre mellanchefer inom verksamheterna, vilket hon tror kan bli kontroversiellt.

Vindkraft är ett annat exempel, de är emot storskalig sådan och vill alltså inte ha vindkraft på Middagsfjället. I Moskogen vill de ha en ordentlig utredning av konsekvenserna för turismen och miljön.

Mycket jobb säger ni. Har ni det som krävs?

– Vi har tid och ork och är beredda att göra det här i fyra år, säger Jörgen Encke.