Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erbjuder gratis hyra – i flera år

Kyrkopolitiker i Östersunds församling var på väg att besluta om miljonrenovering av lokaler för den nya värmestugan.
Då dök Betelkyrkan upp och vände upp och ned på förutsättningarna genom ett erbjudande om gratis hyra.

Frågan om var värmestugan för socialt utsatta i Östersund ska ligga har diskuterats och utretts sedan pingstkyrkan drog sig ur verksamheten i slutet av 2013.

Svenska kyrkan har tagit på sig ansvaret för verksamheten och nu har frikyrkan Betelkyrkan i Östersund ställt delar av sina lokaler på Kyrkgatan till förfogande utan kostnad.

– Det är församlingen som har tagit ett beslut att erbjuda det här om Svenska kyrkan bedömer att våra lokaler skulle vara bra för verksamheten, säger Ingemar Forss, pastor och föreståndare för Betelkyrkan.

Hur länge lokalerna kan vara hyresfria är inte klart.

– Vi har inte sagt exakt hur många år det kan vara, men under en tid och sedan får vi utvärdera det här.

Svenska kyrkan hade ett färdigt förslag på en lokal som dock var tvungen att byggas om för omkring en miljon kronor. Beslutet var bara en omröstning bort, men renoveringen omprövas nu av politikerna i kyrkofullmäktige efter att Betelkyrkans hyresfria erbjudande blivit känt.

– Det här är så pass intressant att förslaget om att anhålla om en miljon till renovering har blivit återremitterat till kyrkorådet, säger Margareta Winberg (S), ordförande för kyrkorådet och ledamot i kyrkofullmäktige i Östersund.

Även Betelkyrkans lokaler måste byggas om, något som hyresgästen Svenska kyrkan får ansvara för om de nappar på erbjudandet.

– Vi måste göra om lite där också, verksamheten ställer sådana krav, enligt Margareta Winberg (S).

Vid ett extrainsatt kyrkorådsmöte den 5 juni, som senare följs av ett kyrkofullmäktigemöte, ska politikerna bestämma vilket lokalalternativ de anser vara det bästa.

Men det är trots allt inte säkert att striden om värmestugan är över i och med det beslutet.

Den borgerliga oppositionen i kyrkorådet anser att det borde vara Östersunds kommuns uppgift att driva värmestuga för socialt utsatta.

– Vi anser inte att Östersunds församling ska vara huvudman för den här verksamheten, det är något vi får ta upp i kommande förhandlingar, säger oppositionsledaren Leif Westergren (M).

Margareta Winberg (S) har en annan syn på saken.

– Vi har konstaterat i kyrkorådet att en värmestuga inte ingår i kommunens kärnverksamhet. Kommunen har skyldighet att se till att folk har mat och någonstans att bo men vad de gör på dagarna kan inte kommunen ansvara för, det är Socialdemokraternas utgångspunkt, säger Margareta Winberg (S).