Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Envise Gösta julstökar ändå

Cancersjuke Gösta Olofssons ben gör fortfarande väldigt ont. De är vätskefyllda och måste läggas om flera gånger i veckan.

– Det blir inte bättre, snarare tvärtom, säger han.

Gösta Olofsson har haft det jobbigare än vanligt under de senaste månaderna. Förutom den dödliga cancern som härjar i hans kropp har han också fått kämpa mot bältros, hjärtproblem och nu senast uppsvällda ben.

– Läkaren konstaterade att mina vätskefyllda ben är rosfeber, berättar Gösta.

Rosfeber är en form av bakteriesjukdom som vanligen orsakas av streptokocker. I regel finns en hudskada bakom, exempelvis ett skärsår, skavsår eller liknande, men det är inte alltid som man kan finna ingångsporten. Rosfeber behandlas med antibiotika. Gösta har hittills fått två kurer penicillin utskriven till sig, men ingen av medicinerna har ännu bitit.

– Jag har gått så här nästan en månad nu och börjar bli väldigt less. Benen och fötterna har svält upp så mycket att jag varken får på mig skor eller mina vanliga byxor. Det gör väldigt ont och värken håller mig uppe på nätterna, säger Gösta.

Distriktssköterskan hälsar på Gösta varannan eller var tredje dag för att lägga om hans känsliga ben.

– Det är en väldig procedur varje gång. Det ska tvättas, smörjas in med både mjukgörande och cortison och därefter lindas nya bandage, berättar han.

Samtidigt som Gösta Olofsson kämpar mot sina åkommor har julen sakta men säkert börja smyga sig på. Och lite jul har Gösta lyckas ordna hemma i huset i Svenstavik. I de flesta fönster står elljusstakar och i köket har de traditionella gardinerna fått ge plats till mer julinspirerade.

Hur har du orkat stöka med allt detta?

– Jag orkar egentligen inte, men jag är rätt envis och då går det mesta.

Julen kommer Gösta Olofsson att fira i Stockholm tillsammans med sin dotter och hennes mor, Sonja. Han har ansökt om riksfärdtjänst – och blivit beviljad transport både till och från Stockholm.

– Oavsett hur jag mår är julen speciell och det ska bli roligt att få fira med ett stort gäng, det var länge sedan jag gjorde det. Nu hoppas jag bara att jag får bli lite bättre så att jag verkligen orkar.

Förra året trodde Gösta att han då upplevde sin sista jul. Men han har lyckats kämpa mot cancerns grepp och är väldigt tacksam för att han får uppleva högtiden ytterligare en gång. Men önskelistan har inte ändrats sedan förra året.

– Jag önskar mig fortfarande ett botemedel mot cancer. Även om det är för sent för mig finns det jättemånga där ute vars liv jag önskar det gick att rädda, säger Gösta Olofsson.