Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entusiastiskt mottagande av Trondheims Symfoniorkester

LYSSNAT
Trondheims Symfoniorkester
Dirigent: Eivind Aadland
Solist: Terje Stensvold, baryon
(Arrangör: Estrad Norr på Frösö Park)

Efter en händelsefattig konsertsommar i Jämtland blev det närmast en rivstart på höstsäsongen när Estrad Norr på lördagen kunde välkomna Trondheims Symfoniorkester till ett gästspel på Frösö Park. Det var alltför länge sedan Trondheims Symfoniorkester gästspelade i Östersund och att det var efterlängtat framgick med all önskvärd tydlighet av publikens entusiastiska uppskattning och att det var i det närmaste fullsatt i den rymliga flyghangaren, som nu fick tjäna som konsertlokal med fullt godkänd akustik.

Snart har det gått ett halvt sekel sedan en flyghangar på dåvarande F4 första gången fick tjäna som konsertlokal. Året var 1965 och Östersund var först ut i Rikskonserters försöksverksamhet med decentraliserad konsertverksamhet över landet. Man kan bara beklaga att Östersund inte lyckades permanenta de årligt återkommande musikveckorna och på köpet realisera drömmen om ett ändamålsenligt konserthus.

Men nog vore det fantastiskt om Estrad Norr med årets gästspel av en större symfoniorkester och med sikte på nästa års halvsekeljubileum kunde återskapa en musikvecka av klass i Östersund sommartid – gärna med ett stort gästspel förlagt till flyghangaren på Frösön, i väntan på att konserthusfrågan får sin lösning.

Trondheims Symfoniorkester födde alltså både drömmar och förhoppningar med sitt uppskattade gästspel, som serverade ett lättsmält och publikvänligt program av hög konstnärlig kvalitet. Ett år efter det stora Wagnerjubileet präglas många orkestrars repertoar fortfarande av pärlorna ur den nyskapande tonsättarens verk. Så även hos vår förnämliga naboorkester, som bjöd en kavalkad av ouvertyrer och kortare stycken ur Wagners operor parad med ett par populära och välkända stycken ur Bendrich Smetanas symfoniska diktcykel Mitt fosterland.

Konserten öppnades med de spröda tonerna ur inledningen av ouvertyren till Wagners tidiga opera Rienzi och skulle komma att klinga allt mäktigare med korta smakprov ur Rhenguldet, Valkyrian och Den flygande holländaren med sina dramatiska musikaliska effekter.

Östersundspubliken fick här också vara med om när den norska operastjärnan Terje Stenvold satte punkt i sin sångarkarriär – nåja, det säger han i alla fall, även om många hoppas och tror på en fortsättning – med ett axplock arior ur Wagners mest kända operor. En mäktig och välklingande baryton har han, den internationellt uppburne Terje Stensvold.

Eivind Aadland, välkänd dirigent även på svenska musikscener, har återkommit till Trondheimssymfonikerna efter att tidigare under ett antal år ha varit deras chefsdirigent och allt tyder på ett förtroendefullt samspel mellan dirigent och orkester.

Nästan klassiska örhängen i programmet var Ouvertyren ur Wagners Tannhäuser och den illustrativt porlande, kvillrande Moldau av Bendrich Smetana.

Estrad Norr ska ha all erkänsla för sitt konsertinitiativ, och det för övrigt trivsamma arrangemanget i en konsertlokal som gav smått historiska associationer till vad som en gång utspelat sig på den jämtländska musikscenen.

LO Rindberg