Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entusiastiska, seriösa och spralliga teaterungdomar spelar Molière

/
  • Sebastian Mellergård spelar Harpagon och är far till Robin Jämtgård, som spelar Cleante. De faller för samma kvinna. Mäster Jaques, som spelas av Hillevi Spetz försöker medla mellan far och son.
  • Kata Nilsson är inte speciellt nervös inför premiären. ”Jag blir inte det. Kanske lite direkt när vi börjar men när man väl är igång har man inte tid att vara nervös”, säger hon.   Foto: Håkan LuthmanStrumpbyxor på killar, mycket smink, glansiga klänningar, bylsiga byxor och lockiga peruker. ”Mer läppstift och mer rouge”, säger Maria Flink, som står för regin.Foto: Håkan Luthman
  • Allvar mixas med humor och allt har anknytning till nutiden trots att pjäsen hade sin urpremiär 1668. Kulturskolans ungdomar gör Den girige, av Moliére. Harpagon spelas av Sebastian Mellergård.
  • Kata Nilsson är inte speciellt nervös inför premiären. ”Jag blir inte det. Kanske lite direkt när vi börjar men när man väl är igång har man inte tid att vara nervös”, säger hon.
  • Maria Westlund är sufflör. Hon sitter och håller reda på vart i manuset de är och ska hjälpa skådespelarna om de glömmer bort sin replik. ”Det är kul att vara sufflör men jag måste vara koncentrerad”, säger hon.
  • Sebastian Mellergård spelar Harpagon och är far till Robin Jämtgård, som spelar Cleante. De faller för samma kvinna. Mäster Jaques, som spelas av Hillevi Spetz försöker medla mellan far och son.

På torsdag är det premiär för Kulturskolans uppsättning av Molières pjäs Den girige. LT var och tjuvkikade på repetitionerna på tisdagen i Svarta lådan.

Annons

Det är full fart på sminkandet när LT dyker upp. Räcker de med rynkor nu? ... Var är rougen? ... Vilken locktång ska jag använda? ...

Aktörerna har det minsann lite körigt.

LT:s fotograf får hjälpa Kata Nilsson, som spelar Elise, att knäppa upp klänningen lite i ryggen så att hon kan röra armarna tillräckligt mycket för att sätta på sig den lockiga peruken.

– Det är jag som ska giftas bort till en ful gammal gubbe, säger Kata.

Hillevi Spetz, Mäster Jaques, springer förbi. Hon lovar att det kommer att bli en rolig föreställning.

– Särskilt slutet, säger hon.

De har repeterat sedan i oktober och kommer att ha fyra föreställningar, två skolföreställningar och två för allmänheten, och på tisdagskvällen höll generalrepet inför publik.

Den girige handlar om handelsmannen Harpagon som är besatt av pengar. Han lånar ut pengar dyrt och skinnar människor som är beroende av lånen. Rebecca Hagnestad har många stråkar på sin lyra under dagens repetition. Hon har fått hoppa in som poliskommissarie då han som spelar denne är sjuk.

– Jag spelar två andra roller egentligen. Men det går bra ändå eftersom jag varit med och hört allas repliker på tidigare repetitioner, säger hon.

Maria Flink är stolt regissör.

– Ungdomar är så flexibla, säger hon.

Maria har en förkärlek för Den girige då hon själv spelat i en uppsättning för ett antal år sedan.

– Jag lät ungdomarna läsa den i höstas och de gillade den också. Det är humor som håller och är aktuellt även i vår tid, säger Maria Flink.

Originalet hade premiär 1668.

Mer läsning

Annons