Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamkommande vill kunna laga egen mat på boende

De ensamkommande asylsökande på Berghem är missnöjda med maten. Under veckan har några av dem vägrat äta maten som serveras.

– Om de fortsätter vägra äta vet jag inte, säger Maria Östlund, chef för integrationsenheten på Bergs kommun.

Annons

På HVB-hemmet Berghem i Hoverberg bor 18 ensamkommande asylsökande. På torsdagen försökte en grupp av dessa få till ett möte med ansvariga på Bergs kommun. Anledningen var att gruppen var missnöjd med maten som serveras.

– En del av dem har vägrat att äta av maten som serveras eftersom man är missnöjda med vissa saker. De har vägrat att äta av maten som serverats på Berghem, sedan kan de ha ätit på annat håll, säger Maria Östlund.

Något möte på torsdagen fick inte gruppen. De asylsökande fick åka tillbaka till Berghem med ett löfte om ett möte under fredagen.

– De behövde en återkoppling på en gång. Men eftersom de har annat språk svarade vi att vi måste arrangera det med berörda ansvariga, plus att vi behöver boka tolkar så att ni får en chans att ge uttryck för vad ni vill, säger Helen Rikardsson, chef för stöd, utveckling och hälsa på Bergs kommun.

Mötet hölls på fredagseftermiddagen. De asylsökande ungdomarna var främst missnöjda med att inte kunna laga sin egen mat, som de tycker om, på sina egna rum.

– Att laga mat på sitt eget rum är inte möjligt utifrån fastighetens utformning. Vi har kommit överens om lite andra förslag. Ett är att vi bildar mindre matlag där de ska få chans att både inhandla, laga maten och hålla i ekonomin för sig själv och några kamrater. Majoriteten var nöjd med förslaget, några var mindre nöjda, säger Helen Rikardsson.

Var de även missnöjda med kvaliteten på maten som serveras?

– Det är mat som de inte är vana vid. Det är i stora delar svensk mat. Vi har haft ett möte tidigare. Då var vi överens om att de skulle vara med och påverka vilken matsedel som skapades och vilka ingredienser som skulle finnas med. De valde att tycka att det var ett dåligt förslag och sedan har de struntat i det.