Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamkommande Amirs fråga till Billström

Migrationsminister Tobias Billström (M) fick sina "fiskar varma" när han besökte flyktingboendet i Gällö på tisdagen-
Utvisningshotade Amir Ali Nazari ville veta varför han inte får stanna i Sverige.
– Som minister kan jag inte ta ställning i enskilda ärenden, svarade Tobias Billström.

Under sin tid som migrationsminister med ansvar för flykting- och invandringsfrågor har Tobias Billström hunnit med att besöka många boenden för ensamkommande flyktingungdomar.

På tisdagen var det Gällö flyktingboendes tur. Tillsammans med bland annat partikamraten och oppositionsrådet i Bräcke Veronica Eklund fick Tobias Billström en snabbgenomgång av boendet.

– Vilken är den största utmaningen för er som jobbar här på boendet, frågar han vägledarna Ylva Eliasson och Alf Rudin.

Det visade sig vara både stort och smått.

– Det kan vara sådana praktiska saker som exempelvis att det saknas cyklar, säger Ylva Eliasson.

Som i alla miljöer med många tonårskillar – på boendet i Gällö är det bara killar – så blir det ibland bråk och konflikter.

– De är tonåringar, säger Ylva Eliasson.

Men ungdomarna har med sig en hel del "i bagaget". Ibland handlar det om trauman från krig. Men det kan även handla om attityder.

– Vi får jobba mycket med värderingar med de som kommer hit, säger Alf Rudin.

Billström hann också sätta sig ner med asylsökande Amir Ali Nazari i dennes lilla lägenhet. På bra svenska berättar Nazari att han varit i Sverige i ett och ett halvt år, att han är 17 år gammal och kommer från Afghanistan. Men Migrationsverket tror inte på hans historia säger han.

– De säger att jag måste åka tillbaka när jag fyller 18 år. De (Migrationsverket) tror inte att jag är från Afghanistan eftersom jag inte hade några papper på mig när jag kom hit till Sverige, säger Amir Ali Nazari.

Om nu Amir Ali Nazari hade några förhoppningar om att den ansvarige ministern skulle kunna gripa in och hjälpa honom så är det förgäves. Tobias Billström har fått liknande frågor många gånger förut. Det märks när han närmast mekaniskt svarar.

– Som minister kan jag inte ta ställning i enskilda ärenden. Vi har en process här i Sverige där asylsökande får sin sak prövad, säger han.

– Varför måste jag åka, undrar Amir Ali Nazari.

Men Tobias Billström har inga svar.

– Det är en fråga som domstolen (Migrationsdomstolen) får ta ställning till, säger han.