Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam man fick årets Turner

Annons


Favorittippade Mark Leckey tog ur Nick Caves hand på måndagskvällen emot årets upplaga av Turnerpriset, den lika skandalomsusade som prestigefyllda konstutmärkelsen som delas ut i London.

Videokonstnären Leckey har i Turnerutställningen som pågår på Tate Britain med Cinema-in-the-Round, en filmatiserad version av föreläsningar han har hållit, och Made in 'Eaven, en film som är en slags vidaretolkning av Jeff Koons skinande 90-talskanin Rabbit.

Att årets Turner går till en 44-årig man lär väcka en viss besvikelse. Alla de övriga nominerade – Cathy Wilkes, Runa Islam och Goshka Macuga – är kvinnor, och sedan priset delades ut för första gången 1984 har ytterst få kvinnor fått det.

Men om könsbalansen är stockkonservativ är Turnerpriset annars känt som kanske lite väl nydanande och i tiden. Förra året, då det brittiska motståndet mot Irakkriget fick en slags kulmen i och med premiärminister Tony Blairs avgång, belönades Mark Wallinger med installationen State Britain, en replika av fredsaktivisten Brian Haws mångåriga trottoarläger utanför parlamentet i London.

2004 fick den nominerade duon Langlands och Bells film Zardad's Dog, om tortyr i Afghanistan, plockas bort från utställningen då den ansågs kunna inverka på pågående rättsfall i ämnet.

2002 kallade kulturminister Kim Howells den nominerade konsten "kall, mekanisk och begreppsmässig dynga".

Och året dessförinnan förfasades britterna över att Madonna använde svordomen "fuck" i direktsänd tv när hon överlämnade priset till Martin Creed, för hans verk bestående av ett tomt rum med en lampa som tändes och släcktes.

Priset ger mycket ära och berömmelse, men består också av 25 000 pund, drygt 300 000 kronor. Årets Turnerutställning på Tate Britain pågår till den 18 januari 2009.

Mer läsning

Annons