Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enögt om folkhälsa

Varje arbetsdag får i snitt 25 svenskar tarmcancer vilket är betydligt fler än det borde vara. Men ingen svensk riksdagspolitiker vågar säga att det är ett strukturellt politiskt problem som ytterst handlar om frånvaron av en genomtänkt skattepolitik som systematiskt främjar en hälsosam livsstil. Paradoxalt nog är alla partier upptagna med att skjuta till mer pengar till sjukvården medan man likgiltigt betraktar den försämrade folkhälsan på en rad nyckelområden som kondition och vikt. Det är en enögd politik som på sikt undergräver vår gemensamt finansierade välfärd. Ohälsan och felaktigt använda skattemedel stjäl resurser från skolan och vården samt underblåser arbetslösheten. Det är allvarligt eftersom det innebär ytterligare försämringar för samhällets svagaste.

Djurens parti vill att de riktigt stora hälsobovarna som socker, kött och animaliskt mättat fett beskattas rejält. Det stärker folkhälsan samtidigt som inkomsterna kan användas till sänkta inkomstskatter och framförallt till fler anställda i vården.

EU:s jordbrukssubventioner, som möjliggör köttindustrin, kostar de europeiska skattebetalarna 800 miljarder kronor årligen. Skattebetalarna bör kunna förvänta sig att våra gemensamma resurser går till att finansiera välfärdens kärna, nämligen vård, skola och omsorg. Inte till att år efter år hålla en samhällsskadlig djurindustri under armarna.

Djurens parti verkar för allmänintresset där såväl djuren, sjukvården, miljön och arbetsmarknadspolitiken inräknas.  Allmänintresset ska främst gynnas genom en skatteväxling från inkomster till skadlig konsumtion och avskaffande av subventioner, utan att det totala skattetrycket ändras. Bara genom den skatteväxlingspolitikens inneboende strukturella goda ordning av de offentliga finanserna kan välfärdssamhället långsiktigt skyddas och visionen om en välmående planet stegvis förverkligas.

Jonas Paulsson, partiledare för Djurens parti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel