Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engla Persson

/

Vid midsommar 1914 föddes Engla hos Lifens i Aspås.

Annons

Hon fick tidigt hjälpa till i familjen. Redan som trettonåring var Engla vår, vinter och höst i tjänst hos slaktaren Kurt medan hon sommartid gick vall med farmor och farfar i prästbodarna vid Lundsjön. Där hade de hand om 21 kor och över hundra getter och Engla lärde sig att göra ost, koka mese och kärna smör.

Engla var i tjänst på många olika ställen, bland annat turiststationen i Vallbo, hos prästen Elmark och i Trången i Aspås innan hon började som lärling på fru Gustavssons damfrisörssalong på Frösön. En utbildning på tre år som på den tiden kostade 50 kronor per månad, men då Engla även var duktig på matlagning och hushållarbetet så det blev det aldrig någon betalning.

Efter det flyttade Engla för sista gången till Trången där hon gifte sig 1941 med Olof Persson. De fick sönerna Robert och Lennart. Hon intresserade sig återigen för getter och tog dem till Trången under femtiotalet. De var kvar ända fram till nittiotalets början. Då var hon den enda som hade svensk lantras kvar oblandad och getterna blev ett intresse för genbanken för artens bevarande. Den så kallade Englastammen flyttades till Skansen i Stockholm och kan i dag även ses i Alsen och på Jamtli.

Engla sa alltid att hon var en ”tjuroxe”, och visst, få nittioåringar ger sig ensamma ut i skogen för att plocka hjortron eller köra jordfräs om våren. Men det är sättet hon sa det på vi minns. Hon berättade gärna och livligt om allt som hon var med om och tyckte. Och det var ju en del.

Carl Ståhl

Mer läsning

Annons