Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagerade i jakthundsklubbar vill bredda rovdjursdebatten - skriver brev till ministrar

Sex kvinnor som är aktiva i olika jakthundsklubbar, bland annat i länet, har skrivit till flera departement med krav och frågor som rör vargpolitiken i Sverige.

Kvinnorna har skickat en skrivelse till ministrarna på miljö-, jordbruk- och socialdepartementet.

De anser bland annat att debatten om varg och vargjakt är onyanserad och snedvriden och att de därför vill de föra fram sina åsikter som en motvikt till detta. De menar att flera organisationer, som arbetar för att bevara vargstammen, sprider missvisande och felaktiga påståenden om att stödet för varg är starkt i Sverige.

Bland annat anser kvinnorna att vargens roll som topp-predator i den svenska naturen är överskattad och att det inte alls leder till en ökad biologisk mångfald som vargförespråkarna menar, utan tvärt om.

"Om vargen skulle försvinna ur den svenska faunan så innebär det inte att vårt ekosystem kollapsar"... "Det är tvärt om så att vargstammen måste hållas på en så låg nivå som möjligt för att inte omöjliggöra fäbod- och säterkulturen, vilken verkligen behövs för att upprätthålla den biologiska mångfalden".

I brevet lyft löshundsjakt upp som en del av det svenska kulturarvet som riskerar att gå förlorat om inte rovdjurspolitiken förändras. "I dag ser vi drastiskt minskande nyregistreringar (med hela 60 till 70 procent) för de flesta av dessa jakthundsraser. Orsaken till denna nedgång är framför allt att vargstammen har tillåtits öka allt mer och att därmed allt fler svenskar som jagar med löshund inser att de riskerar att se sin familjemedlem och jaktkamrat bli dödad av varg".

I brevet förs flera krav fram, bland annat:

• Att de människor som lever och bor där det finns varg ska vara med och bestämma om vargens framtid eftersom vargar är en lokal angelägenhet.

• Generösa skyddsjaktsbeslut.

• Att den frilevande vargstammen decimeras kraftigt så att inte löshundsjakten och de svenska nationalraserna går förlorade.

• Vargetableringar får under inga omständigheter tillåtas i renskötselområden.

De som står bakom skrivelsen vill också, från ministrarna, få svar på vissa frågor. Bland annat hur de ställer sig till deras krav, hur de ska förhindra en snedvridning i informationsspridningen om varg samt en fråga om ministrarna har en tydlig bild över vad rovdjuren kostar svenska skattebetalare.