Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerad debatt om homoäktenskap

– Vi vill rädda äktenskapsbegreppet, förklarade Yvonne Andersson Kristdemokraternas motstånd inför riksdagens beslut att låta par av samma kön ingå äktenskap.

Annons

KD vill ha en civil samlevnadsbalk i stället, lika för alla, men utan ordet äktenskap.
Till debatten hade 28 talare anmält sig, däribland Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och förre KD-ledaren Alf Svensson. Debatten väntas pågå långt in på eftermiddagen inför omröstningen.
KD är det enda partiet som är emot förslaget. Även om det finns ett antal andra ledamöter som kan väntas rösta emot eller lägga ned sina röster, är majoriteten för förslaget massiv, i form av de sex övriga partierna.
När klubbslaget har fallit innebär det att lagen ändras den 1 maj i år och gör det möjligt för personer av samma kön att gifta sig. Samtidigt upphävs lagen om registrerat partnerskap. De par som lever som registrerade partners ska kunna fortsätta göra det om de vill. Om de vill ändra det till äktenskap kan det ske genom en anmälan eller vigsel.
Kristdemokraterna hävdar att en civil samlevnadsbalk hade varit en mycket bättre och bredare lösning. Den skulle innebära att ordet äktenskap inte finns med i lagstiftningen, en giftermålsbalk. Giftermål skulle bli en rent civil historia, med ett besök hos en myndighet. Sedan kunde varje par välja om de också ville lägga till en ceremoni i kyrkan eller i andra samfund eller sammanslutningar.
Begreppet äktenskap har, argumenterade Yvonne Andersson, en djupt religiös innebörd förankrad i tradition och kultur sedan många hundra år.
– Det innebär en förening mellan en man och en kvinna, sade Yvonne Andersson vars parti anser att deras förslag om en giftermålsbalk inte har fått en rimlig chans.

Svenska kyrkan stödjer förslaget till ny äktenskapslag. Men även om kyrkomötet i höst säger ja till att behålla vigselrätten och införa en ny vigselordning för par av samma kön så kommer det att dröja till årsskiftet innan samkönade par kan gifta sig i kyrkan. Det tar nämligen en tid från det att ett eventuellt ja-beslut tas på kyrkomötet till dess att reglerna kan införas.
Från maj, och till dess att Svenska kyrkan är redo för samkönade äktenskap, kan det därför bli ett extra tryck på de borgerliga vigselförrättarna. Till det bidrar också den lagändring som innebär att domare inte längre ska viga par.
Präster kan fortfarande vägra att viga par av samma kön, men det blir varje församlings ansvar att se till så att ett par, av samma eller olika kön, kan gifta sig.
Kristdemokraterna hävdar att dagens lagförslag bara är ett första steg på en väg som leder till att präster måste viga par av samma kön, även om de strider mot deras personliga uppfattning. Logiken säger att något annat vore diskriminering, argumenterar KD.

Mer läsning

Annons