Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Endast Östersund fick betala saftiga böter

Östersunds kommun var den enda länskommunen som fick betala saftiga böter för försenade LSS-beslut.

Landets kommuner kan åka på ordentliga straffavgifter om personer med stödbehov får vänta för länge på beslut.

Det senaste året har Sveriges kommuner betalat närmare 30 miljoner kronor i straffavgifter till staten för att personer med stödbehov fått vänta oskäligt länge på beviljade insatser. Det visar uppgifter som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tagit fram åt nyhetsbyrån Sirén.

Värst är Uppsala kommun som har fått slanta upp över sju miljoner kronor.

Kartläggningen som gäller från juni förra året fram till samma månad i år visar att det endast är Östersunds kommun av länets åtta kommuner som har fått böta. Det handlar om över 300 000 kronor och faktum är att straffavgiften baseras på ett enda domslut hos förvaltningsrätten angående en kvinna som hade fått vänta oskäligt länge på ett beslut om rätt till boende med särskild service, LSS.

Det dröjde 16 månader innan den beviljade insatsen med bostaden verkställdes och enligt domen hos förvaltningsrätten kan sex månader anses vara skälig tid för att verkställa ett beslut om bostad med särskild service enligt LSS.

Flera av de cirka 100 kommuner som under perioden har fått betala böter, fick betala över en miljon kronor i böter. Samtidigt kan det konstateras att majoriteten av landets kommuner inte ha behövt betala några böter alls.