Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enastående njutningsfull pop

"Gemini gemini"

(How sweet the sound/Border)

Bästa låt: "Dance with me"

Annons

Den intelligenta, ofta dova, elektroniska popmusiken har i mångt och mycket blivit signifikativt svenskt. Tack vare bland andra Robyn, Lykke Li, och The Knife förstås, som på flera vis banat väg. Men Jennie Abrahamson är ingen duvunge utan eget uttryck, även om hon kallats "Sveriges Kate Bush" och under ett par år turnerat med Gabriel. Det samarbetet har möjligen – eller troligen – smittat av sig på plattan, men hon är ingen duvunge.

"Gemini gemini" är Abrahamson fjärde album, och hennes bästa hittills. Det är modigt, slagverksdrivet, i bland pianobaserat, och modernt. Låtarna har en kall ton och Jennie Abrahamsons spröda stämma lyckas samtidigt vara kraftfull.

Den röda texttråden, feminismen, är tydlig även om den är ganska outtalad. Man kan välja att lyssna på den här skivan på grund av sitt viktiga budskap eller enbart som en enastående njutningsfull popskiva. Men starkast blir den om lyssnaren lyckas ta in både de elementen.

Sara Haldert/TT