Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ena hunden dog efter att ha badat i Storsjön

På lördagen badade Pernilla Perssons två hundar i vattnet vid Andersön. När de kom upp ur vattnet gick händelseförloppet mycket snabbt. Den yngsta hunden föll ihop och började krampa. Pernilla Persson körde snabbt till djursjukhuset i Östersund, men den tvååriga hundens liv gick inte att rädda.

Pernilla Persson tror att hunden dog på grund av alger i vattnet.

Annons

Pernilla Persson hade tillsammans med en kompis tagit båten från Frösön till Andersön. Nära stranden vid Andersön hoppade de båda hundarna Iza och Zaya i vattnet från båten och började simma. Båda är blandrashundar. Zaya var längre tid i vattnet än Iza.

– Vi låg och solade och såg hur att Zaya började vingla på stranden och titta konstigt. Sedan föll hon ihop och började krampa och kräkas. Isa visade ingenting först, men när vi sedan åkte tillbaka i båten fick hon samma symtom, berättar Pernilla Persson.

Hon kände sig helt förtvivlad och var säker på att båda hundarna skulle dö. Aldrig tidigare har hon varit med om något liknande. Tillsammans med sin kompis körde hon genast upp till djursjukhuset i Lillänge. Men trots upplivningsförsök på djursjukhuset gick Zayas liv inte att rädda.

– Hela förloppet gick väldigt snabbt, säger Pernilla Persson.

Den äldre hunden Iza, 7 år, som inte hade varit i vattnet lika lång tid som Zaya, fick på djursjukhuset dropp, koltabletter och kortisonsprutor. Hon verkade på söndagen vara relativt återställd.

Veterinärerna på djursjukhuset visste inte exakt vad det berodde på att hundarna blivit så illa däran. Det enda som stod helt klart var att det rörde sig om någon form av förgiftning. En tänkbar orsak som togs upp var att det kunde röra sig om algförgiftning.

Efteråt började Pernilla Persson och hennes före detta pojkvän Stefan Karlsson göra egna efterforskningar på internet. De tyckte då att symtomen som hundarna uppvisade stämde så pass väl överens med de symtom som kan uppkomma om husdjur förgiftas av alger. Eftersom den hund som dog var den som badade längst, tycker de att det borde bero på vattnet.

– Det verkar verkligen som att de har blivit förgiftade av alger, säger Stefan Karlsson.