Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vinstmaskin med kvalitet

Socialdemokraternas förslag om att begränsa vinster i välfärden är ett steg i rätt riktning. I bästa fall kommer det att skrämma bort riskkapitalbolagen. Men det finns ett pedagogiskt problem med det. Syftet sägs vara att stoppa företag som har vinst som främsta syfte och i stället sätta kvaliteten i fokus. Men om ett företag lyckas bedriva en välfärd med bra kvalitet, är det då okej att göra stora vinster?

Bemanningen i ett privat företag får inte vara "väsentligt lägre" än i kommuner och landsting, enligt förslaget. Men hur motiverar man att exempelvis ett bolag som driver en populär skola med studiemotiverade elever och nöjda föräldrar ska tvingas anställa fler lärare? Det strider ju mot ett annat av förslagets huvudsyften, nämligen att utnyttja skattepengar på ett effektivt sätt.

Det finns självklara exempel som Hälsans förskola, där barnen fick knäckebröd och vatten samtidigt som ägarna gjorde miljonvinster. Men det finns också exempel som ligger i gråzonen. Internationella engelska skolans, IES, ägare Barbara Bergström gjorde en reavinst på 690 miljoner kronor när hon sålde en del av sin koncern till ett amerikanskt riskkapitalbolag. Bo Winander, folkpartistisk skolpolitiker från Järfälla, menar att IES byggt upp sina vinster genom att framgångsrikt rekrytera högt studiemotiverade elever vars föräldrar engagerar sig starkt i sina barns skolgång. Det skapar förutsättningar, menar han, för att eleverna ska prestera bra, trots att klasserna är större och lärartätheten lägre än på andra skolor. IES har inte behövt använda skolpengen på 80 000 för varje elev fullt ut till eleverna. Pengarna har ändå räckt till en rejäl vinst för ägarna.

Frågan man måste ställa sig är om det okej att skapa en skola som blir till en vinstmaskin för ägarna och i förlängningen ett investeringsobjekt för riskkapitalister - om man kan göra det med bibehållen kvalitet.

Genom att inte ta steget fullt ut och föreslå ett förbud mot vinstdrivande skolor hamnar Socialdemokraterna i en knepig mellanposition. Vilket är egentligen förslagets viktigaste syfte, att begränsa vinsterna eller att förbättra kvaliteten?

I bästa fall kan förslaget stoppa de värsta avarterna i branschen, exempelvis så kallade buy outs, där riskkapitalister köper etablerade företag med lånade pengar för att effektivisera och snabbt sälja vidare. Men räcker det med hårdare krav på personaltäthet, krav på långsiktighet och krav på att redovisa syfte med verksamheten, för att hindra företag från att plocka ut stora vinster? Aftonbladets avslöjande om hur friskolekoncernen Academedia trollat bort flera hundra miljoner av sin vinst varje år visar att det blir mycket svårt. När lagrådet har sagt sitt och Socialdemokraternas förslag har prövats mot alla upptänkliga konkurrenslagstiftningar är risken stor att det som återstår är tunt och verkningslöst.

Varför partiet inte tar steget fullt ut och föreslår ett förbud mot vinstuttag är fortfarande obegripligt.