Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vilsen hundraåring

I dag firar Centerpartiet 100 år och i samband med jubileet släpps boken ”100 år av handlingskraft”, en historisk exposé över partiets utveckling, där journalisten och tidigare riksdagsledamoten Håkan Larsson bidragit med flera avsnitt. Boken tar sin början i de tidiga uppbyggnadsåren och täcker in alla väsentliga händelser under det vindlande 1900-talet, ända fram till 2010 års upplaga av Centerpartiet.

Centerpartiet blir ofta påmint om sin historia, inte minst av sina kritiker. Anledningen är enkel: det finns så mycket att vara stolt över och dra lärdomar från. I partiets årsringar finns realpolitiska och idémässiga erfarenheter som om de inte ställs under bättre förvaltning kommer att försvinna i minnets dimbankar.

Centern började inte som en högerliberal kraft med en närmast rabiat hållning till den fackliga rörelsen. Nej, partiets historia är tvärtom nära förbunden med socialdemokratins och den framväxande välfärdsstaten. För en ung SSU:are eller Cuf:are av i dag är det kanske svårt att förstå.

Tidigt 30-tal och tiderna var hårda; 1933 stod 187 000 svenskar utan arbete, Hitler hade gripit makten i Tyskland och det fanns en rädsla att högerextremismen skulle få fäste i Sverige. Social-demokraterna behövde en partner för att realisera sitt krisprogram och efter många turer lyckades man nå en krisuppgörelse med pragmatiska bondeförbundare: staten tog kontroll över situationen, anslagen för att bekämpa arbetslösheten ökade samtidigt som priserna på bland annat spannmål och smör höjdes till gagn för det pressade jordbruket. Detta det första rödgröna samarbetet i svensk politik kom, i varierande omfattning, att bestå under de kommande 20 åren.

1936 ingick Bondeförbundet och Socialdemokraterna ett koalitionssamarbete och lyckades genomdriva en rad välfärdsreformer som inte minst bidrog till att förbättra kvinnors situation i såväl arbets- som familjelivet. Det gröna mittenpartiet var med och lade grunden för det goda folkhemmet.

Det är en historisk sammanfattning av Bondeförbundet/Centerpartiet, en resultatinriktad mittenspelare, lika kritisk mot de otyglade marknadskrafterna som de stora socialiseringsprojekten och med en förmåga att balansera egna intressen med de stora löntagargruppernas behov.

”100 år av handlingskraft”, heter alltså Centerpartiets jubileumsbok. I den mån det finns någon kraft kvar i hundraåringen måste den nu vändas inåt. Centern behöver gå i opposition med sig själv. Annars kommer erfarenheten av partiets historiska bedrifter snart att försvinna i minnets dimbankar.