Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En världssopran kommer till stan

/
  • Barbara Hendricks är solist  i årets ”Last night of the proms” med Stockholms läns blåsarsymfoniker.  Foto: Dan Hansson/scanpixt

I dag får Jämtlandspubliken för första gången möta stjärnsopranen Barbara Hendricks. Hon är solist i årets Proms-konsert med Stockholms läns blåsarsymfoniker.

Annons

– ”Last night of the proms” är ett roligt koncept som säkert kan locka en ny publik till den klassiska musiken. Men det ska inte vara bara skoj. Det ska vara allvarligt också, säger Barbara Hendricks som är noga med att påpeka att den musikaliska nivån måste vara lika hög här som på en helt igenom ”seriös” konsert.

Barbara Hendricks har länge stått på blåsarsymfonikernas önskelista över solister till promskonserten, som orkestern i år gör för tjugoförsta året i rad i Stockholm och för fjärde gången i Östersund.

– Premiären är i Östersund. I Stockholm spelar vi i morgon söndag, berättar Barbra Hendricks.

Hon känner dirigenten Christian Lindberg sedan tidigare, men det är första gången hon sjunger med blåsarsymfonikerna.

Barbara Hendricks har själv valt sina sånger, som kommer från Frankrike och Spanien.

– Det är folkmusikinspirerad och otroligt vacker musik, säger hon.

– Först blir det franska visor från regionen Auvergne, arrangerade av Joseph Canteloube. Han har lagt in många solon för bland annat oboe och flöjt, vilket gör att de passar jättebra för en blåsorkester.

– Sedan blir det spanskt – ur ”Siete canciones popolares Espanolas” av Manuel De Falla.

Hon har stått på många av världens stora scener sedan debuten 1974 och har mer än 20 av operalitteraturens största roller i sin aktiva repertoar. Men Barbara Hendricks är minst lika förtjust i att arbeta i ett mindre format:

– Jag tycker mest om kammarmusik, säger hon.

Längre fram i höst väntar en turné med pianisten Love Derwinger och Schuberts sångcykel ”Die Winterreise”.

– ”Die Winterreise” var nästan det sista Schubert komponerade och en riktig utmaning för en sångerska. Att göra den kan jämföras med att spela ”King Lear” för en skådespelare, säger hon.

– Ingenting man gör tidigt i karriären, alltså. De här sångerna kräver både musikalisk erfarenhet och livserfarenhet.

USA-födda Barbara Hendricks är i dag 61 år fyllda och delar sin tid mellan Schweiz, där hon har sin fasta bostad och Stockholms skärgård, där hon har ett lantställe tillsammans med sin svenske man.

– Jag älskar att vara där så här års. Jag uppskattar lugnet, de vackra färgerna och den lite kyliga luften och försöker alltid ta semester på hösten, säger hon.

Barbara Hendricks har sjungit en hel del i norra Sverige, bland annat som ”artist in residence” på Piteås konserthus Acusticum under 2008.

– Men i Östersund har jag inte varit tidigare, bara passerat flygplatsen. Det ska bli roligt att komma dit, avslutar hon.

Mer läsning

Annons