Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vårfläkt från Genève

Förbi är de mörkaste bilåren. Årets Genèvesalong känns som en frisk och glad vårfläkt där det mesta finns på menyn – helt färdiga bilar, koncept, små stadsvagnar, kombis och hormonstinna vrålåk.

Lamborghini visar Huracán LP 610-4 med 610 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Ferrari har dessutom turbo till sin California T. McLaren kör full gas med sin 650S och lovar hela 650 hästkrafter. Och värst av dem alla är svenska Koenigsegg - deras nya One:1 plockar 1 360 hästkrafter ur en dubbelturbomatad V8.

Men även de vanliga märkena visar nu sportigare modeller med lite fler hästkrafter än nödvändigt. Opel Astra OPC Extreme kanske kommer i produktion med 300 hästkrafter – som gjord för gatan. Även Kia visar sport, en sportcoupé med 315 hästkrafter och bakhjulsdrift. Och redan klassiska Honda Civic Type R Concept ger en föraning om vad som komma skall när bilen lanseras 2015.

Körglädjen och optimismen är tillbaka i bilsalongen med designkoncept som visar på framtidstro, och praktiska lösningar förenas med elegant design. Citroën C4 Cactus visar att återvunna material, snåla motorer och rolig design tillsammans kan vara framtiden. Och stadsbilarna – Peugeot 108, Toyota Aygo och Citroën C1 – har utvecklats från att vara ungefär identiska till att nu ha vuxit upp till tre olika individer.

Ni som går i väntans tider på en ny Volvo XC90 har snart längtat klart – tredje och sista konceptbilen Volvo Concept Estate visas nu. Skandinavisk elegans med avskalad design och naturliga material som trä och läder ska ge en enkel men lyxig känsla. Rattar och knappar har bytts ut mot en stor pekskärm varifrån alla inställningar sköts. De två tidigare koncepten, Concept Coupé och Concept XC Coupé, har visat den svävande grillen, de liggande T-formade lyktorna och bakljusens typiska form.

Interiören ska påminna om ett svenskt vardagsrum som man inte vill lämna i första taget. Passar för långkörning med andra ord. Och intresset för Volvos koncept var stort i Genève. En välfylld presskonferens där journalisterna smattrade av blixtar, begrundade designen och kände på växelspaken gjord av svensk kristall. Några såg även en aning konfunderade ut över det specialdesignade kubbspel som inhysts i bagagerumsgolvet.