Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En välfärdsstat i upplösning

Annons

På 60 procent av landets demensboenden låser personalen avdelningarna på kvällen och lämnar de äldre utan kontinuerlig uppsyn, enligt en granskningsrapport från Socialstyrelsen. Hur närmar vi oss en sådan förfärlig uppgift? Om vi i stället tänker oss att Social-styrelsen hade avslöjat att sex av tio nattöppna förskolor regelmässigt lämnar barnen ensamma över natten. Behöver barnen hjälp får de använda larmknappen. Nej, det är en omöjlig tanke. Men det är ju precis vad detta handlar om.

På ålderns höst återinträder många i ett tillstånd som påminner om de tidiga barnåren. Vi får svårt att tolka och förstå signaler i omgivningen och blir beroende av andras omsorg.

”Det här handlar om sköra människor som inte vet var de befinner sig. De är helt beroende av att miljön är trygg och igenkännbar. De blir otroligt oroliga av att ropa och ropa utan att något händer”, säger AnneMarie Danon, enhetschef på Socialstyrelsens tillsynsavdelning till DN. Beskrivningen skulle kunna handla om en orolig treåring som vaknar mitt i natten och ropar efter mamma.

Vi minns Uppdrag Gransknings skakande reportage från Öjagårdens demensboende i Piteå tidigare i höstas. Där lämnades åtta äldre dementa åt sitt öde. Varje natt. Scenerna som mötte personalen när de återkom på morgonen skickar tankarna till en nordkoreansk äldrevårdsinstitution för oliktänkande: hel- och halvnakna människor som förvirrade irrade omkring på avdelningen. På golvet låg kiss och bajs.

Men Öjagårdens demensboende i Piteå är alltså ingen sorglig avart. Att larma och låsa är snarare regel än undantag.

Det är inte svårt att sätta in situationen på många av landets demensboenden i en större berättelse om en välfärdsstat i upplösning. Där betygen sjunker i skolan samtidigt som lärartätheten minskar, där gamla människor separeras från sina partners på grund av platsbrist på kommunens äldreboenden, där den pressade hemtjänstpersonalen inte ens hinner ta en kopp kaffe med brukarna.

Från socialdepartementet kommer fördömande kommentarer efter Socialstyrelsens granskning av demensvården. Detta är kommunernas ansvar, säger äldreminister Maria Larsson (KD) upprört, klarar inte kommunerna att uppfylla sina åtaganden får de överväga att höja skatten. Säger alltså en företrädare för en regering som sänkt skatterna med 100 miljarder. Skratta eller gråta, valet är ditt.