Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En välbesökt säsongsfinal med Republiken Big Band

En nästan osannolikt vacker vårkväll i april sätter Jazz i Jemtland punkt för en innehållsrik och publikt vällyckad konsertsäsong med ett framträdande av Republiken Big Band tillsammans med sångerskan Louise Hoffsten.

Pingstkyrkan i Östersund, som faktiskt är en av de akustiskt bästa konsertlokalerna i stan, är välfylld trots den flödande solen och vårvärmen utanför.

På scenen alltså 17 musiker starka Republiken Big Band, som rymmer en blandning av amatörmusiker och tidigare proffsmusiker från olika konstellationer, nu samlade under bandledaren Jan Olof Oskarssons fasta hand. Det är också han som arrangerar - nog så intrikat och krävande för ett amatörband, kan man tycka – men man går i land med det och det svänger stundtals väldigt bra..

Efterlängtad sångsolist är mångsidiga och rutinerade Louise Hoffsten – med rötter på mödernet i Jämtland – och efter decennier av lysande scenframgångar fortfarande en mycket efterfrågad artist. Sedan snart tjugo år tillbaka för Louise en tuff och ojämn kamp mot den sjukdom som obevekligt tär på hennes kropp, röst och artisteri och det är verkligen strongt att inte bara ge upp.

-Men, som hon själv säger i sitt franka mellansnack med publiken, ”livet är inget djävla spa”. Erfarenheterna har lärt henne att våga vara både personlig och lätt familjär på scenen – oförbehållsamt hyllar hon sin far, jazzmusikern Gunnar Hoffsten, som tidigt blev hennes inspiratör och läromästare - och i andra sammanhang såväl självironisk som galghumoristisk.

Repertoarmässigt är Louise Hoffsten en utomordentligt bred artist som rör sig lika förtjust i den klassiska jazzens värld som i bluesens, rockens och folkvisans. Exempelvis kan det ta sig uttryck i Anita O´Days stora slagnummer Honeysuckle Rose, Ellingtons Don´t get around much anymore och Sentimental Journey med en liten touch av Billie Holiday i rösten. För att inte tala om ett helt knippe Elvis Presley-hyllningar, en och annan hommage till pappa Gunnar som till exempel hans fina kärleksvisa Utan dig. Och så ett par låtar med eget munspelskomp - helt utan bluesigt munspel vore det förstås inte Louise Hoffsten.

Så blev Jazz i Jemtlands säsongsfinal till en repertoarmässigt bred helkväll med en lika tuff som populär sångartist, som idag har en betydligt hårdare match att gå vid sidan av än på scenen, och för Republiken Big Band nästan något som liknade ett tentamensprov med slutbetyget Med beröm godkänt.