Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En upplyst nation släcker ljuset

Annons

Innan man kan samla ihop dem, måste man först veta vilka de är. DN:s avslöjande att det inom Skånepolisen upprättats ett register med tusentals romer har onekligen drag av 30-talets Tyskland över sig. Till och med små barn har registrerats! Hur tänkte polisen då, att det kriminella ligger kodat i ungarnas dna, lika bra att föra in dem i rullorna direkt från födseln?

Från Skånepolisen hälsar man att det inte finns något officiellt "romregister". Att döma av DN:s uppgifter verkar det inte vara särskilt inofficiellt heller; registreringens omfattning och upplägg, där personers inbördes förhållanden och släktskap kartlagts, gör det svårt att tro att det skulle handla om en enskild entusiasts privatspaning. Informationen ska dessutom ha varit tillgänglig utanför Skånepolisen.

Varför är det viktigt att veta att NN, heltidsarbetande, ostraffad, är kusin med DD, heltidsarbetande, ostraffad, mor till en liten flicka? Varför i hela friden är det viktigt? Informationen ger oss ledtrådar i det brottsbekämpande arbetet, svarar Skånepolisen med en sådan självklarhet – att man nödgas ställa frågan: Existerar fler sådana här godtyckligt upprättade register inom Polissverige?

Romernas historia i Sverige är präglad av grova övergrepp och oförrätter; tvångssteriliseringar, barn som förvägrats rätten att gå i skola, vuxna som stängts ute från arbetsmarknaden. Allmän stigmatisering.

Häromåret presenterade regeringens utredare Maria Leissner en trepunktsstrategi för att säkerställa att romernas mänskliga rättigheter efterlevs. Men för att komma framåt måste vi först lära oss av historien. I en av punkterna framhävs därför vikten av att "reparera romers tillit till majoritetssamhället och överbrygga förtroendeklyftan". Vilket monumentalt bakslag!