Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ungdomsbok att njuta av

Två fotografier i brunton på omslaget röjer tiden och miljön. Det fanns inga mobiler då, barnfattigdomen hade ett annat ansikte än dagens men realiteter som att en pappa försvinner och ersätts av en styvfar man aldrig velat ha, är tidlösa.

Annons

Annika och Per Thor har skrivit en bok om Göteborg år 1917, om barnen Erik och Blenda som väntar att deras i Amerika spårlöst försvunna pappa ska komma tillbaka. För Erik är fadern bara en skugga som han dagdrömmer om men Blenda minns och skriver brev som hon sparar.

Tora är varken änka eller frånskild, efter sju års ensamhet frestas hon av fyrmästare Nordstens uppvaktning och månaderna i isolering på Lilla Ejderskär är bokens mest dramatiska parti. Erik är vetgirig och redan en forskare men nu ska han tio år gammal undervisas av ”farbror Carl”, då det gäller att rabbla fjordarnas namn i rätt ordning, punkt slut. Eriks intresse för fåglar och särskilt de förhatliga måsarna gör Nordsten vansinnig. Blenda tränas i kvinnosysslor och hennes uppror mot styvfadern liksom föraktet för Tora s undfallenhet växer.

Författarna har med beundransvärd språkkänsla och sinne för detaljer i miljöbeskrivning och dialog gestaltat huvudpersonerna så att de framstår som levande och trovärdiga. Barnen i sin utveckling, Tora som kommer till en gräns vad hon kan tolerera och inte heller fyrmästaren, vars våldsamma humör till slut blir hans egen olycka, framstår som enbart hopplös även om han på slutet sitter ensam kvar på skäret.

Jag läser boken med samma spänning och engagemang som om det var en vuxenbok och frestas inte att tjuvtitta om den försvunne fadern ska dyka upp till slut. Jag vill ha hela läsupplevelsen. Så fungerar en bra ungdomsbok.

Mer läsning

Annons