Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En underbar mix av folkvisa och jazzton

New Traditions

Mathias Algotssons Trio

(Inside Music)

Annons

Mollstämd och alldeles oerhört vacker musik bjuder pianisten Mathias Algotsson på när han idag ger ut sin första CD i Sverige helt i eget namn och på det nya skivbolaget Inside Music. Han har tidigare släppt två skivor med sin trio i Japan och spelat med på ett flertal andra skivproduktioner.

New Traditions är en skivtitel som täcker in både nytt låtmaterial och arrangemang av äldre musik, det senare omfattande svenska psalmer och folkvisor.

Det finns mycket på denna tilltalande skiva som påminner om Jan Johansson, som för ett halvsekel sedan så framgångsrikt lyckades överföra svensk folkmusik i jazzton.

Den skicklige pianisten Mathias Algotsson har samma lätta anslag och känslighet i sina tolkningar. På denna skiva av till exempel Allt under himmelens fäste och Visa från Rönnäs, där han i den senare dock byter till orgel och låter den svänga i polsketakt. I den mycket personligt arrangerade gamla dalamelodin Limu limu lima trollar Algotsson fram många sköna klanger på orgeln.

Annars är det förstås pianisten Mathias Algotsson som framträder i helformat på skivan, i trioform med basisterna Fredrik Jonsson och Kristian Lind, samt Calle Rasmusson på trummor.

Multiinstrumentalisten Magnus Lindgren, som Algotsson tidigare spelat mycket med, är gästsolist på klarinett i Algotssons komposition Valse Petit, en luftig, lätt melodi med fransk touch.

Det finns förvisso bredd på låtmaterialet; från den sugande rytmen i Fmoll, en slags bluesliknande marsch över Dmollberg, lätt som en Bachfuga, till den meditativt långsamma och sorgesamma Life. Ändå skulle jag vilja säga, att New Traditions innehåller ett homogent låtmaterial: en välavvägd, finstämd blandning av nordisk vemodsfylld folkvisa och jazzton.

Pianisten och kompositören Mathias Algotsson ger i New Traditions med en egen, mycket personlig mix av folkvise- och jazzklanger en hommage till sin föregångare Jan Johansson.

Det är som sagt mollstämt, och en alldeles fantastiskt vacker musik.

Mer läsning

Annons