Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tyst verklighetsflykt

/
  • Åsa Larsson var en av dem som besökte invigningen av Silent Disco under trosdagen.

Silent Disco

Zig Zag

Annons

En av Yrans mer abstrakta shower är helt klart Silent Disco. Namnet är väldigt talande. Ett tyst diskotek. Musiken förmedlas till besökarna med hörlurar som tilldelas var och en vid entrén. Silent Disco är en av de få akterna under åtets festival ett stadigt inslag i programmet. Egentligen är det mycket svårt att beskriva upplevelsen i en text, men jag ska försöka:
Tänk dig att du stänger av ljudet på teven och gissar dig till vad människorna säger. Likadant är det med Silent Disco. Tar man av sig lurarna förstår man inte alls varför den stora gruppen människor studsar, hoppar och skrattar. Placerar man åter lurarna över öronen framstår scenariots sammanhang i den ljusklara dagern igen. DJ:en förmedlar budskap om kärlek, fred på jorden och flörtar med Jämtlands romantiska natur. Något som givetvis får de dansande att skrika av upprymdhet. Som ett stort barnkalas, som en besökare konstaterade.
Redan vid Zig Zag-tältets ingång ringlade sig kön lång. En hets och ett smärre kaos började tona upp sig, allt för att få sig ett par hörlurar.
Sedan starten 2002 har Silent Disco besökt många av Europas festivaler. Med en kapacitet på allt från några hundra till över 2.500 hörlurar per tillfälle gör detta interaktiva nöje, teknologiskt, enastående.
Hörlurarna förmedlar en förbluffande bra ljudkvalité. Musiken som bjuds på är en salig blandning av allt från The Proclaimers till System Of A Down. Musikvalet är, trots det mycket breda spektrumet, valt med stor träffsäkerhet.
Att ta av sig lurarna och kunna prata i normal samtalston är ju något som förvägras den traditionelle discobesökaren. Såpbubble-effekt är stark och många dansar runt i sin alldeles egna värld. En enda stor verklighetsflykt, kort sagt.

Annons