Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trevlig mix i Sundsjökrönikan

/

Annons

I fjolårets Sundsjökrönika fascinerade en hisnande bild från 1947, där Einar Härdfeldt och hans förman drack sitt kaffe på en balk högt uppe i luften under kraftledningsbygget mellan Lillsjöhögen och Stugun.

I årets utgåva av Sundsjökrönikan möter vi bilder av andra vältränade, akrobatiska unga män.

Krönikekommitténs Torbjörn Marklin berättar om bröderna Sven, John, Per-Anton och Ove Olsson, som under 1940-talet turnerade land och rike runt som Godtemplargymnasterna.

De viga bröderna, som ingick i en syskonskara om tio barn i en småbrukarfamilj i Fisksjölandet, tränade hemma i sovrummet och gjorde en bejublad debut som akrobattrupp vid en årsfest i Rissna 1945.

Ryktet spred sig och engagemangen rullade in. Under sju års tid gjorde gruppen 198 framträdanden – på snart sagt varje ort i Jämtland och Härjedalen men också i resten av Sverige samt i Tyskland och Holland.

1952 upplöstes gruppen, då de två äldre bröderna bildat familj och de två yngre flyttat för att utbilda sig. John, nu 86 år gammal, håller än i dag kroppen i trim med gymnastik, motion och körsång, berättar Torbjörn Marklin.

Marklin är krönikans flitigaste författare. Han har även skrivit om en Linnélärljunge som besökte länet på 1700-talet och om Börjesjöpimpeln som var ett evenemang av enorma dimensioner under 1950- och 1960-talen.

Han porträtterar också Helena Skoglund, en bygdens dotter som disputerade på intermetallen järnaluminid 2007 och nu gör karriär i svensk kraftindustri.

Jag gillar blandningen av nytt och gammalt och att texterna är välskrivna och korta i Sundsjökrönikan.

Här finns också sedvanliga familjenotiser och tillbakablickar på vad som hänt det gångna året inom både församlingen och de bägge hembygdsföreningarna i området, Sundsjö och Rissnaortens.

En modernisering av layouten och en och annan färgbild skulle inte skada, men annars är Sundsjökrönikan en av de mest läsvärda i årets skörd av hembygdsböcker.

Mer läsning

Annons