Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En träskalles berättelse

/
  • ”Jag är en träskalle – och här i Persåsen är det någonting riktigt fint”, sade Leif Wikner vid gårdagens boksläpp i verkstaden.  Foto: Håkan Luthman
  • ”Passion för trä” är den passande titeln på Leif Wikners bok om sitt livsverk. Ett unikt träägg följer med varje bok i den numrerade samlarupplagan om 150 exemplar, som dessutom fått varsitt unikt träomslag.FotO: Henrik Flygare/Håkan LUthman

Leif Wikners passion för trä resulterade i ett familjeföretag som involverar både hustrun och de fyra sönerna och som utvecklats till ett av Bergs kommuns populäraste besöksmål.

Nu kommer boken om hans livsverk. Också den en produkt av familjärt samarbete.

Annons

Leif Wikner har skrivit, sonen Mårten har fotograferat och brorsdottern Eva Wikner Grahnström har gjort layouten.

”Passion för trä” är en vacker presentbok som Leif Wikner ser som en del av sitt testamente till familjen:

– Jag skriver ner min berättelse för att föra den vidare till nästa generation.

Men han hoppas också att boken ska nå ut i världen:

– Vi har jobbat på här i Persåsen i alla år och har inte haft tid att föra ut det vi gör.

Tanken på att försöka nå en internationell marknad tar sig uttryck i att alla texter i boken finns på två språk – svenska och engelska.

– I USA, Canada, Australien med flera länder är träsvarvning en respekterad konstart, någonting riktigt stor. Jag tror att det kan finnas intresse för min bok där, säger Leif Wikner.

Han hyser även ett visst hopp om att boken ska hjälpa honom att nå de svenska konstkritikerna.

– Jag är inte representerad på något museum och det har aldrig stått ett ord om oss i tidningar som Hemslöjden eller Svensk form, säger han och tillägger att han gärna skulle vilja få sin konst bedömd av dem som skriver där.

– Fast risken är ju förstås att jag får veta att jag själv överskattar det jag gör, säger han och skrattar lite.

Med ”Passion för trä” följer en dvd-film, som visar hur det går till att tillverka de träägg som blivit något av Wikners signum.

– Själva boken går inte in så mycket på det tekniska. Dess text och bilder ska ge inspiration. Den som vill ha instruktion får det av filmen, säger Leif Wikner.

150 exemplar av boken utgör en särskild numrerad samlarupplaga. Varje bok får ett unikt träomslag och dessutom medföljer ett litet träägg.

– Varje sida i boken har en bild på ett ägg bredvid pagineringen (sidnumret). Den som köper ett numrerat exemplar får ägget som är avbildat på sidan med samma nummer, förklarade Leif Wikner för gästerna vid gårdagens boksläpp.

DÄR framgick tydligt att Leif Wikner inte bara är en begåvad slöjdare och konstnär, utan dessutom en skicklig entreprenör som kan prata för sin vara.

– De här kommer att få ett högt samlarvärde, sade han och höll upp en av böckerna som kommer att kosta någonstans mellan 4 000 och 5 000 kronor.

– En del av dem kommer naturligtvis att brinna upp tappas bort eller går sönder. Men dem som har kvar sitt exemplar intakt om 50 år, den har gjort en riktigt förnuftig investering.

Mer läsning

Annons