Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En träningsform som passar alla"

På utsidan ser lokalen ödslig och dyster ut. Men på insidan är atmosfären en annan.
Sporten hälsade på hos Östersunds kampsportsförening – en klubb på frammarsch.

I gamla slakteriets lokaler i Östersund pågår full aktivitet under en fredagskväll i slutet av maj.

Svett, sparkar och välriktade slag byts ut i mängder när thaiboxarna Joakim Hagen, Johan Ängeflo och Andreas Söderberg tränar – samtidigt som coachen och medgrundaren till Östersunds kampsportsförening, Daniel Hansson, ropar ut instruktioner:

"Rör på fötterna", "fortsätt kör kombinationer", " våga attackera".

Och uppmaningarna kommer inte från en rookie – Daniel har själv en lång och gedigen bakgrund inom kampsport. I över 20 år har han tränat och tävlat – men nu agerar han som coach och instruktör. Det blir ungefär 20 pass i veckan för Daniel, vilket motsvarar cirka 40 timmars arbete.

– Det är som ett extra heltidsjobb utan ersättning. Men jag brinner verkligen för det här – dels älskar jag kampsport, men jag inspireras också av människor som verkligen vågar ta tag i sitt liv. Om det kommer fram en person, som inte levt sunt eller bra, men nu vill börja träna och göra det seriöst, då har jag svårt att inte känna mig väldigt inspirerad att hjälpa den här personen.

Östersunds kampsportsförening startade för drygt två år sedan och sedan ett och ett halvt år tillbaka har det gamla slakteriet blivit deras träningslokal. Någon gång under veckans alla dagar samlas föreningens 30 medlemmar, både tjejer och killar, för att utöva thai- eller kickboxning. Grupperna består av allt från nybörjare till tävlingsboxare.

– Kampsport har jag gillat sedan jag var liten – men det var thaiboxning jag fastnade för. Det är en grym träningsform, jag har blivit vigare och är i bättre fysisk form än någonsin, säger Johan Ängeflo.

Daniel Hansson inflikar:

– Jag som tränare är övertygad om att Johan har hittat rätt. Samtidigt är detta en träningsform som passar egentligen alla – oavsett ändamål. Förutom den fysiska biten utvecklas du som människa. Du blir en lugnare och tryggare person i övrigt – om du går in i detta med en sund och seriös inställning.

Johan, Joakim Hagen och Andreas Söderberg är föreningens tävlingsboxare. 23 maj gjorde de sin första tävling under en gala i Falun, och resultatet blev minst sagt lyckat.

– Fyra vinster på fyra matcher, det var helt fantastiskt bra. Efter helgen tog de kontakt med mig och erbjöd oss en fajt mot en juniorvärldsmästare. Nu strulade det med viktklasserna, så matchen blev inte av, men bara att bli tillfrågad är riktigt stort, säger Daniel Hansson.

Framöver väntar en ny gala i Falun till helgen, och i mitten av september intar man staden igen för ännu en gala.

– Det krävs hård och målmedveten träning för att börja tävla. Vi har en tjej som tränat i ett år nu och ska gå sin första match om tre månader.

– Jag vill inte skrämma bort folk, men man ska vara införstådd med att det krävs minst ett års tuff träning innan man går upp i en ring. Sedan finns det personer som enbart ser detta som en rolig träningsform – de kan ha boxats i flera år utan att ha gått en match. Träningen är individanpassad och man bestämmer själv hur långt man vill gå, säger Daniel Hansson.

Precis när det är dags för mig att börja fotografera behöver Johan Ängeflo sticka iväg till jobbet.

– Vi hörs grabbar.

Daniel svarar snabbt.

– Hörs i morgon klockan 12.00 på träningen.

En sak är i alla fall enkel att konstatera efter besöket. Den tidigare slakterilokalen har verkligen fått nytt liv.