Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tillbakablick på midsommarvädret

Skurar är ett vanligt fenomen på midsommarafton. För att försöka undvika är det säkrast att hålla till vid kusten.

Den kalla luften som finns kvar över norra Ishavet och Grönland vid den här tiden gör att temperaturerna kan skifta ordentligt under midsommar beroende varifrån luften kommer.

Är det aldrig bra väder på midsommar? Den frågan har SMHI försökt besvara genom att göra en historisk tillbakablick på midsommarvädret.

Midsommaren infaller ungefär i tid med sommarsolståndet, men sommarvärmen kulminerar inte förrän cirka en månad efter det.

När det kommer till värme är det två midsomrar som sticker ut, 1935 och 1970. SMHI anser dock 1935 vara århundradets vackraste midsommar om man ser till landet som helhet. Då mättes den högsta midsommartemperaturen upp i Sveg, som hade 35 grader.

SMHI har svårare att definiera ett år som varit kallast, sett till landet som helhet. Men 1987 är ett år att minnas, skriver de på sin hemsida. Då hade Stockholm som högst 11 grader och i Norrland var det på vissa håll nära nollan.

1931 och 1923 sticker ut för Norrlands del, 1923 snöade det till exempel i Dalarna.

Sedan 1990 har vädret på midsommaraftonen dominerats av ganska svalt väder, med vissa undantag. I Östersund har man inte haft en "varm och fin" midsommar sedan 1979, enligt SMHI;s statistik.

2008 var det temperaturmässigt ganska normalt med mellan 15 och 20 grader, fjällvärlden hade lite lägre. Men det regnade på många platser i landet.

2009 var det i Götaland och Svealand ungefär som föregående år men i norra landsdelarna vara det uppehållsväder och lite sol längst i norr.