Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En tidig julgåva från K-F och hans drängar

Visst är det något visst med just manskör.

Annons

Många har fina minnen från ljumma vårkvällar vid elden eller stunder i ungdomen då studentmössan satt på skulten och dagarna ägnades åt universitetsstudier. Att få höra en trimmad manskör i Östersund kändes som en tidig julgåva den här snöiga novemberfredagen.

Jag var inte på något sätt ensam om att vilja höra KF:s drängars premiärkonsert i Gamla kyrkan. Där blev det raskt fullsatt med lapp på dörren och många besvikna besökare fick vända om i brist på plats. Väldigt roligt för den här lunchkonsertserien och roligt för den nybildade kören med så stort intresse.

Härligt var det att få ta del av Estrad Norrs gamla produktionsidé att skapa en manskör för ett tillfälligt projekt; sjunga traditionell manskör med en riktigt bra ledare och göra ett antal konserter. Karl-Fredrik Jehrlander blev den tillfrågade dirigenten och det handplockades 26 stycken ur Östersunds grädda när det gäller manliga körsångare.

Lunchkonserten bjöd på enbart svensk musik, ett knippe riktigt traditionell musik inom genren där det yngsta verket kom från 1923. Ur körsångarleden fick vi ta del av pianisten Stefan B Nilsson som fint tolkade Peterson-Bergermusik. En annan körsångare, Lars Gustavsson, var ciceron med den äran och ytterligare en, Jan Löfgren, bjöd på två Ture Rangström-arior ur "Eroticon", utmärkt musik för Jans fina lyriska stämma.

Kören bjöd på många fina kvalitéer. Allmänt var där väldigt bra balans mellan stämmorna och överlag väldigt rent. Och vilken underbar tenorstämma! Den skulle med lätthet göra alla körledare gröna av avund. Ska jag vara kinkig så är det i diktionen det brister, där finns det lite att arbeta med.

Mina favoriter från dagens konsert blev bland annat de två första satserna ur August Södermans "Ett bondbröllop". Där serverade kören fin dynamik, ett frejdigt tempo och en härlig tolkning. Härligt dynamiska var också de tre serenaderna: "Som stjärnor små", "I månens skimmer" och "Till österlandet". Där vi i en av dem fick höra en fin oktett ur kören. I C M Bellmans "Joakim uti Babylon" fick vi lyssna till en smidig lätthet i basstämman och ett trevligt friskt tempo. Avslutningsnumret, "Gårdstango" av Nils Erik Fogstedt, var ett finurligt arrangerat nummer som slutade på topp!

K-F och drängarna höll en andra konsert på fredagskvällen på Färgfabriken Norr. Men om detta bara skulle vara ett projekt som tog slut efter en enda konsertdag vore det riktigt tråkigt. Här har vi en marknad för produkten, intresset för manskör är stort och potentialen för just det här gänget oanat. Jag hoppas verkligen vi får höra KF och hans drängar fler gånger.

Lena Byström