Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En studioägare går vidare

/
  • Under 80- och 90-talet var Gustav medlem i folkmusikgrupperna Groupa och Hoven Droven, men valde att hoppa av för att satsa på familjen.”Att vara musiker innebär ett avbräck från familjelivet. Man är borta väldigt mycket och jag tyckte inte att det var värt det.”
  • Sedan 1995 har Gustav Hylén drivit en musik- och ljudläggningsstudio i den gamla bryggstugan intill familjens boningshus. Här finns kök, toalett och ett sovloft med sex bäddar, så att artisterna helt enkelt kan sova över medan skivinspelningen pågår.

Skivbranschens fall har nått Revsund. Nu lägger Gustav Hylén ner skivbolaget ”Home records”. Men det kommer inte att hindra honom från att fortsätta syssla med musik. Producenten, musikern och teknikern Gustav har flera nya projekt i görningen.

Annons

Här bor två katter, en hund, två tuppar, sex hönor och 50 000 bin. Det skulle det kunna stå på en skylt hos Gustav Hylén och hans fru Kerstin.

Det gamla huset, längst upp i byn Revsund, var helt obeboeligt när paret såg det för första gången på 1980-talet. Men det hindrade dem inte från att falla pladask för det. Och det är inte så svårt att förstå, platsen har en storslagen utsikt över sjön och en rofylld atmosfär. Badtunnan utanför den vedeldade bastun står bara och väntar på att någon ska hoppa i och värma sig. På de faluröda väggarna klättrar färgglad krasse, i dag visserligen lite sargad av hösten. För många år sedan köpte Gustav också en mindre liftanläggning, så under vintern kan den som vill åka slalom i den lilla backen bredvid huset.

– Här kan man uppleva total tystnad. Som musiker hör man visserligen sin tinnitus, vilket kan vara ett klart minus, säger Gustav och skrattar.

Han är musikern som valde att hoppa av folkrockbandet Hoven Droven för att satsa på familjen. Genom att starta skivbolag kunde han behålla en förankring i musiklivet. Gustav Hylén ligger bakom många lokala album, bland annat med Suzanne Michelle, Triakel, Hoven Droven, Johan Moberg och Marcus Jönsson.

– Det är jättekul att göra skivor. Att börja från scratch och bygga låtar, göra omslag och till slut hålla en färdig produktion i handen. Jag är jättestolt över många av dem. Vissa skulle aldrig ha blivit till utan mig, säger Gustav.

Allt började i mitten av 1990-talet med en liten portastudio och därifrån skulle verksamheten, bland annat med hjälp av kompanjonen Martin Andersson, så småningom växa till en avancerad inspelningsstudio.

Gustav och Kerstin insåg också att det var långt att åka dit för artisterna och beslöt sig för att renovera bryggstugan bredvid boningshuset så att bandet helt enkelt kunde sova över medan skivinspelningen pågick.

Många musiker kan vittna om mysiga kvällar och goda middagar hos familjen Hylén.

– Både jag och Kerstin är intresserade av god mat. Det finns ju ingen restaurang här så Kerstin brukar ställa upp och laga mat under långa inspelningar. Minnesvärda upplevelser vid matbordet har blivit en viktig del av studion, säger Gustav.

Gourmetkvällarna i Revsund kommer med all säkerhet att fortsätta. I övrigt väntar nya tider. I fortsättningen kommer Gustav inte att sälja några skivor, produktionerna kommer att få ligga och puttra digitalt om inte artisterna vill något annat. Gustav har blandade känslor inför beslutet att avveckla sitt aktiebolag.

– Så här i efterhand kan jag tänka att jag inte varit så bra på att få ut musiken. Att jobba kreativt är en sak, att sälja det är en helt annan. Det är två helt olika egenskaper som behövs.

Samtidigt som det naturligtvis är trist att turbulensen i skivbranschen slår extra hårt mot de mindre bolagen, innebär den också stora möjligheter. Gustav är redo att gå vidare. Inte från musiken, men mot nya projekt.

Just nu samarbetar han med fotografen Leif Milling och Samiskt informationscentrum i Kiruna där Gustavs musik är med och porträtterar sex samiska konstnärer i bildspelet ”Sàpmi – landet och folket”. Han är personligen intresserad av samisk kultur, i synnerhet jojk.

– Det finns något väldigt speciellt i jojken, det är ett känslomässigt uttryck som fascinerar mig med sin enkelhet och suggestion. När man kombinerar det med ett modernt uttryck blir det ännu mer spännande.

Han komponerar också elektronisk musik till bilder av länets konstnärer och fotografer. Nästa år är det premiär för ljud- och bildshowen sounds@shadows i samarbete med Estrad Norr.

Senare i höst väntar även nya skivinspelningar med Överturingens egen countrystjärna Marcus Jönsson och bandet Podge, där hans dotter Jonna ingår. Home studio har dessutom öppnat en filial på Gamla tingshuset i Östersund.

I framtiden är han inte främmande för en ny samarbetspartner.

– Jag har alltid tyckt att Tingshuset varit till mest för ungdomar, men nu känns det inte längre så. En filial där blir ett sätt för mig att gå vidare. Det är trevligt att bo i Revsund, men ganska ensamt också. Mitt arbete bygger ju mycket på att bolla idéer med andra.

En del förändringar väntar alltså för Gustav, som genom åren gjort sig känd som en sanningssägare.

– Jag tycker om att vara ärlig och säga vad jag tycker och förväntar mig att andra gör likadant. Tyvärr är det alltför många som håller inne med vad de verkligen tycker.  Jag tycker själv att det skönare att få nåt slängt i ansiktet även om det är hårt.

Och Gustav verkar leva som han lär. Den här gången var han sann mot sig själv.

Mer läsning

Annons