Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En strejk för 700 000 otrygga

Tågstrejken i södra Sverige avblåstes i går. Oavsett slutresultatet i förhandlingarna kan den visa sig bli betydelsefull. Strejken har nämligen inte bara handlat om 250 järnvägsanställda. Den har handlat om 700 000 svenska löntagare, de flesta unga, som hankar sig fram på timanställningar, praktikplatser, provanställningar, projektanställningar eller evighetslånga kedjor av visstidsanställningar hos samma arbetsgivare. Många av de värsta avarterna finns inom detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. Där hittar man de mest extrema formerna av så kallad precisionsbemanning, som innebär att arbetsgivaren bara tar in personal de timmar på dygnet när det behövs. En precisionsanställd kan få ett sms med erbjudande om tre timmars jobb på morgonen och lite senare på dagen ett annat sms om tre timmars jobb på kvällen. En precisionsanställd kan tvingas ta rast eller gå hem utan lön om det är för få kunder i butiken, eller ta ett arbetspass som börjar klockan två på natten och slutar klockan fyra på morgonen.

Tågstrejken har bara till det yttre varit en tågstrejk. I bakgrunden finns ett växande missnöje över den nya arbetsmarknaden. Vi håller på att få en ny samhällsklass som hela tiden skjuter planer på familj, bostad, bil och ordnade förhållanden på framtiden, eller som inriktar sig på ett liv i otrygghet redan från början.

Det som gör livet extra bekymmersamt för denna växande grupp är att samhället inte är i fas med den nya arbetsmarknaden. Banken kräver fortfarande en stadig inkomst av den som vill låna pengar. Och utan fast jobb blir det inget hyreskontrakt. Halvårslånga projektanställningar varvade med perioder av arbetslöshet är heller inget som belönas av regeringens arbetslinje, vars enkla grundidé går ut på att det ska löna sig att arbeta - och vara svårt att gå arbetslös. Hela trygghetssystemet med a-kassa, sjukpenning och pension bygger på fasta anställningar. Den som inte har en sådan passar inte in.

Ekonomiprofessorn Guy Standing har skrivit en bok om den nya samhällsklassen, som han döpt till prekariatet. Boken har undertiteln "Den nya farliga klassen". Faran ligger i att de inte riktar sin ilska mot ett sjukt system, utan mot andra grupper i samma situation, menar han. Det är bland annat sådant som göder högerextrema partier, menar Standing.

Vi kan bara hoppas att hans analys är för pessimistisk. Sekos tågstrejk har mötts av ett brett stöd från allmänheten, från andra fackförbund och även från politiker. Det kan vara ett tecken på att missnöjet håller på att riktas åt rätt håll.