Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stor sten – för en stor jämte

/
  • Minnessten till minne av Georg Adlersparre, efter väg 321 i Hovermo. Inskriptionen med runliknande bokstäver  lyder: Fäderneslandets räddare. Frihetens väktare. Folkets vän. Jämtar reste stenen. Den svarta ytan mitt på stenen är en plåtrelief föreställande Georg Adlersparre. Foto Seved Johansson
  • Minister, landshövding, generalmajor och greve. Det är bara några av de titlar som Georg Adlersparre från Hovermo i Myssjö hann få  under sitt liv som varade från 1760 till 1835. Foto Seved Johansson

1809 är året då Sverige förlorade, genom krig, den så kallade östra rikshalvan, Finland, till tsarens Ryssland. Detta innebar att över 600 år av riksgemenskap, då Sverige och Finland varit ett land upphörde.

Annons

1809 blev också en startpunkt för bägge ländernas utveckling i riktning mot dagens moderna och högt utvecklade demokratier. Samma år fick Sverige en författning av stor betydelse och den sittande kungen Gustav IV Adolf, störtades och lämnade Sverige. I år är det alltså 200 år sedan Sverige och Finland skiljdes åt, något som man vill uppmärksamma genom att sprida kunskap om händelserna 1809 och koppla dessa till dagens samhälle. Märkesåret 1809 är ett regeringsprojekt som ska sprida kunskap om olika händelser 1809 genom bland annat utställningar och teatrar. På livrustkammaren i Stockholm kan man under 2009, se utställningen 1809-rikssprängning och begynnelse. 200 årsminnet av Finska kriget.

 

Gustav IV Adolfs vägran att fredsförhandla med ryssarna och hans planer på ett fälttåg i Finland innebar att motståndet mot honom växte allt mer. Kungen fick genom en kurir reda på att en upprorshär ur den så kallade västra armén den armé som skulle bevaka gränsen mot Norge var på marsch mot Stockholm. Armén leddes av överstelöjtnat Georg Adlersparre som ville tvinga fram fredsförhandlingar och stoppa planerna på ett nytt fälttåg i Ryssland. Gustav IV Adolf bestämde sig då för att lämna Stockholm, men general Carl Johan Adelcreutz med mannar lyckades arrestera kungen och han sattes på husarrest på Gripsholms slott. Formellt avsattes han den 10 maj 1809 och Sverige ersattes senare av den första Bernadotten.

Adlersparres väg till Stockholm kantades av olika uppehåll. Första anhalten blev Kristinehamn där han fick en inbjudan att övernatta på godset Gustavsvik. Här blev den 49 årige ungkarlen förälskad i familjens 25-åriga dotter Louise Linroth som han senare skulle gifta sig med. I Örebro arresterade han landshövdingen innan han fortsatte marschen mot Stockholm med sin 3000 man starka armé, något som Adelcreutz inte var glad över. Nu började en maktkamp mellan de två som utmynnade i en kompromiss mellan de konservativa gustavianerna och de radikala liberalerna som Adlersparre tillhörde.

En ny regeringsform blev starten på det politiska arbetet och Adlersparre deltog helhjärtat i diskussionerna. Den författning som antogs 1809 är en av förklaringarna till att Sverige firar sin nationaldag den 6 juni. Adlersparre blev minister i den nya regeringen, men lämnade politiken redan efter ett år och blev landshövding i Skaraborgs län. Senare befordrades han till generalmajor och upphöjdes till greve. De sista åren tillbringade han på herrgården Gustavsvik utanför Kristinehamn.

Georg Adlersparre föddes i Hovermo i Myssjö socken i Jämtland den 28 mars 1760. Inte så långt från födelsegården finns en gigantisk minnessten till minne av honom. För att få stenen på plats behövdes det 200 man som på fyra led drog den för hand till den plats, där den restes år 1903.

Seved Johansson

 

Mer läsning

Annons