Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stor hyllning till gammelmorfar Olle Rimfors

Det här måste vara den perfekta boken att ge till den skidintresserade som vill veta mer om hur Sverige blev en alpin nation att räkna med.

Titeln – Olle Rimfors skidfärd – anspelar på Elsa Beskows berömda sagobok från 1907, Olles skidfärd, vilket ligger närmare till hands än man skulle kunna tro: (en ung kvinna som såg honom i Riksgränsen på 50-talet kommenterade att han hade ett perfekt namn eftersom han såg ut som Kung Rimfrost själv), men detta är ingen sagobok utan en gedigen historiebok och biografi om mannen som mer än någon annan såg till att göra utförsåkning till en angelägenhet för hela Sverige.

Olle Rimfors föddes Olof Alfred Andersson år 1896 i Tiveden och levde till 1994, i nästan 100 år. De senare åren bodde han i Åre. Han började i Friluftsfrämjandet som 16-åring och var den stora skidprofilen i Sverige under 30-, 40- och 50-talen. På 1930-talet introducerade han den moderna alpina skidåkningen i landet. På 1950-talet blev han känd som chef för skidskolorna i Sälen, Storlien, Hemavan och Riksgränsen.

Men Rimfors var inte bara skidåkare utan också uppfinnare och tog fram vallor, pulkor, skaklar, bindningar, trugor, allt han kunde komma på som kunde förenkla skidåkningen och friluftslivet på fjället. Boken är fylld av illustrationer från instruktionsböcker, skidfilmer, och tekniska beskrivningar på hans uppfinningar.

”Han vigde hela sitt liv åt skidorna och fjället” skriver hans barnbarnsbarn Fabian Rimfors som är författare till boken. I prologen räknar han upp Olle Rimfors många smeknamn genom åren: svenska utförsåkningens fader, slalompionjären, skidprofessorn, skidorakel, vallaguru, fjällräv och Sveriges skidlärare.

Som barn tillbringade Fabian Rimfors skidveckor hos sin gammelmorfar i Åre, men då reflekterade han aldrig över hur en liten ”fyraårig gosse från Närkeslätten som aldrig ens sett ett par skidor” kunde bli en så betydelsefull för utvecklingen av svensk skidåkning. Det förstod han först senare när han gjorde efterforskningar för boken.

Det är en makalöst detaljrik och intressant bok Fabian Rimfors har skrivit, en stor hyllning till sin gammelmorfar.