Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stor dag för Härjedalens myskoxar

Många år har det tagit innan ett myskoxhägn kom på plats i Tännäs. 10 år och tre EU-projekt senare öppnades dörrarna och nu finns det fem myskoxar på plats att beskåda.

Mats Ricklund, som jobbar ideellt med myskoxarnas bevarande inledde invigningen med att prata om myskoxullen, som för övrigt invigningsbandet var gjort av.

Stefan Mörtberg, projektledare för Rädda Myskoxarna har länge jobbat för att få till ett hägn.

– För 10-11 år sedan började vi ett projekt för att försöka få de vilda myskoxarna att kunna leva vidare i våra fjäll. De har varit så många som 34 stycken och nu är de nere i sju. Vi har vidtagit en mängd åtgärder för att de ska fortleva. Vi plockade ut en ko från fjället, satte henne i djurpark och parade henne med en kille från Grönland, och satte ut henne på fjället igen. Hon födde en kalv som nu är fyra år och vi hoppas att han har gjort nytta med korna. Vi har ännu inte hunnit lokalisera dem men hoppas att det kan ha blivit en tillökning i år, säger han.

Hänget har fler syften. Att hålla de vilda myskoxarna vid liv, att få hit turister och att bedriva forskning på myskoxar. Man hoppas också att kunna använda det som ett isoleringshägn då det saknas myskoxar på djurparkerna runt om i Sverige.

– För ett par veckor sedan märkte vi att de fått en kalv. En av planerna även att plocka ut en ko från fjället och låta henne bli betäckt här. Det är lätt att lyfta in ett djur med helikopter då hägnet är nära hemmatrakterna för de vilda djuren, säger Stefan Mörtberg.

Rolf Arne Ullaeus, har varit administratör och ekonomiansvarig i projekten.

– Detta är resultatet av tre EU-projekt, när myskoxarna i slutet av 90-talet började minska ville vi göra något. Vi behövde få ett tillstånd av Naturvårdsverket men de hade inget större intresse av myskoxarna. Men hösten 2003 kom nya signaler och en ny chef, vi får tillstånd att skapa en skötselplan. Varför inte utveckla det ytterligare? säger han.

2007 sökte man pengar och fick det för att bygga hägnet och det tredje projektet som rullar på sitt sista år är den turistiska produkten, där man använt pengarna bland annat till ett utsiktstorn och marknadsföring.

Gottfrid Jonsson, kommunalrådet i Härjedalen, har även han varit med och jobbat fram myskoxhägnet och fick under söndagen äran att klippa invigningsbandet.

– Den här resan har tagit lång tid, men det här projektet har varit värt det. säger Gottfrid Jonsson.