Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En starkare verklighet

Förstärkt verklighet?

Termen finns överallt inom det vi lite slarvigt kallar IT-sektorn, där man jobbar med att förbättra tekniken som förstärker verkligheten.

Annons

Spelbranschen ligger långt fram i utvecklingen.

Den svenska termen är så ny att jag inte kände till den när jag klev upp i morse.

På jobbet har vi sagt ”augmented reality” för på jobbet, på spelredaktionen, hänger vi med.

Vi vet att det inte bara handlar om att ta ett järn eller så.

Vi har förstås blykoll på den skenande tekniska utvecklingen som inte minst spelindustrin är med om att driva framåt.

Förstärkt verklighet , visst är det en spännande term?

På krångeltekniska kan man säga att det är en beskrivande term för realtidsapplikationer som blandar information från användarens fysiska omgivning med information från en mjukvaruapplikation. Som det heter på Wikipedia.

Jag kan inte komma på något enklare på ren och skär svenska i skrivande stund, så ett exempel kan vara på sin plats.

I spelet The eye of judgement som släpptes till PS3 2008 använde man fysiska spelkort, förstärkt verklighet-teknik och och Eye toy-kamera. Vips! Så stod det en krigare med ett svärd på kortet som visades på tv-skärmen. I nästa ögonblick fick datorn ett kort och så stod det en krigare på det. Sedan började striden…

(Här intill recenseras för övrigt en förändrad PSP-version som inte använder förstärkt verklighets-teknik.)

Tekniken kan komma att användas i mobiler med gps-motagare. Du kan om du är vid en pyramid i Egypten ta en bild av pyramiden och få upp en faktatext om den på bilden.

Nästa version av Apples iPhone lär också vara förstärkt med ett mjukvarubibliotek för förstärkt verklighet.

Förstärkt verklighet används i försök med sagoböcker där animerade 3D-figurer rör sig på sidorna om man läser med 3D-glasögon.

Det öppnas, förstår man, fantastiska möjligheter inom många områden. Läkare som opererar med glasögon där puls, blodtryck och andra världen hela tiden är synliga. Bilrutor som hela tiden ger information om hastighet, väglag, vägtemperatur och så vidare.

Kanske också om vägen är förstärkt? Personligen ser jag fram emot nästa steg i utvecklingen. Det skulle ju kunna vara tekniken förbättrad verklighet.

GDu kan om du är vid en pyramid i Egypten ta en bild av pyramiden och få upp en faktatext om den i mobilen.