Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stark lagkänsla är grunden för glädje

Sverige är inget stort land, men trots det producerar vi idrottare i världsklass.

En del av den svenska modellen är våra kommunala idrottsarenor och sporthallar samt alla idrottsklubbar, där våra svenska stjärnors karriärer en gång började.

Trygghet är grunden till framgång. Det gör att du vågar misslyckas, börja om, prova något nytt och kanske misslyckas igen, men du får en ny chans som gör att du till sist kliver upp som en vinnare.

Många med mig har följt längdskidåkarnas framfart och känt stolthet över deras framgångar. Sverige har aldrig haft den bredd på längdåkning som vi har i dag. Det tycker jag, som gammal medelmåttig skidåkare, är riktigt kul.

I varje intervju förklarade åkarna att framgångarna berodde till stor del på att de kände sig trygga, tack vare många kunniga ledare och ett serviceteam som medvetet under några år jobbat för att skapa den känslan.

En stark lagkänsla är grunden för glädje, självförtroende och resultat.

Samhället ska utvecklas i samma anda. Vi ska ha starka parter på arbetsmarknaden som sluter kollektivavtal, tolkar och tillämpar dessa. Det ska finnas en omställningsförsäkring med en inkomsttrygghet som uppmuntrar till förändring. Vägen från arbeten som försvinner till arbeten som växer fram ska underlättas genom broar av utbildning.

Vi ska ha obligatoriskt och generellt socialförsäkringssystem, som bygger på principen om inkomstbortfall. Grundläggande välfärdstjänster som barnomsorg, skola, äldreomsorg och sjukvård ska i stor utsträckning betalas via skattsedeln och utföras av offentliga huvudmän kommuner och landsting.

Det är dessa den svenska modellens alla hörnpelare som vi vill värna.

Om Sverige också i framtiden ska ha duktiga idrottare på bredd, får vi inte ersätta vår gemensamma trygghet med försäkringslösningar. Då kommer inte alla barn och ungdomar erbjudas samma förutsättningar som idag och det skapar bara orättvisor. Vill Sverige fortsätta att tillhöra toppen inom idrotten, måste alla hjälpas åt. Det krävs rättvisa och alla måste bidra.

Vi socialdemokrater vill investera i en starkare svensk modell, där ännu fler får chansen att möta sina drömmars mål.

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel