Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En stad med ansiktet mot framtiden

Högt och lågt har blandats vid Radio Jämtlands utfrågningar av länets kommunpolitiker.

I turbulenta Ragunda fick vi en lätt absurd diskussion om vikten av att som makthavare förstå skillnaden mellan politiker ns och tjänsteman nens roll. I stillsamma Bräcke ville oppositionen ingenting. I missnöjets Härjedalen var det överhuvudtaget klent med raka besked.

I går var det valdebatt i Storsjöteaterns foajé mellan Östersunds ledande politiker och det första lyssnaren kunde konstatera var nivåhöjningen på debatten. I Östersund finns två samkörda alternativ och hos båda blocken möter väljarna en viljeinriktning. Ja, man vill helt enkelt något med kommunen och kanske låter det som en självklarhet, men jämfört med en del tidigare debatter kändes det faktiskt som ett stort steg framåt.

Som förväntat gjorde oppositionen sitt bästa för att undergräva det rödgröna styret . Pär Jönsson (M) pekade på den stora bostadsbristen och här måste man ge Jönsson åtminstone ett halvt rätt – det har byggts för lite och det som har uppförts har blivit på tok för dyrt. Att gå på lägenhetsvisning i tillbyggda Valhall gör en bara förbannad – betala 8 000 för att traska runt på plastgolv i en tvårummare!

Bostadsbyggandet är emellertid intimt förknippat med vilka politiska beslut som fattas på riksplanet. En av segregationsminister Mats Odells första beslut var att stoppa de statliga stöden till nya byggprojekt. Vill Pär Jönsson se fler hyresrätter i Östersund gör han nog ändå klokast i att rösta rödgrönt den 19 september.

Östersund är en i många avseenden välskött kommun. Trots finanskris och trots en storstadsfixerad regering kan kommunen visa svarta siffror i budgeten. Det finns en investeringsvilja hos den rödgröna majoriteten som är frisk, fräsch och framtidsinriktad.

Politiker, allra helst kommunpolitiker, har små möjligheter att påverka ruljangsen i näringslivet; varken socialdemokrater eller moderater har verktygen för att stimulera orderingången hos industriföretagen i Odenskog. Nej, lokalpolitik handlar i stor utsträckning om att skapa gynnsamma miljöer för medborgarna att leva, leka och lyckas. I klartext handlar det om att erbjuda en fungerande välfärd och trevliga mötesplatser. Här har de rödgröna lyckats i allt väsentligt.

Att lyssna på oppositionen i gårdagens radiodebatt stärk te en bara i uppfattningen att framtiden är ljus för Östersund. Annars hade inte Pär Jönsson och Carina Zetterström (C) valt att göra ett stort nummer av materialvalet på Stortorget eller huruvida den nya arenan – eventuellt – borde flyttas några hundra meter närmare stadskärnan. Då hade man haft något mer jätteviktigt att klaga på.