Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spöklik kväll på Jamtli – på otursdagen den 13:e

/
 • 9-åriga Filip Eklund och Jesper Wallin samt Filips pappa Jörgen Eklund lyste sig runt på reflexspåret. Här och där visade reflexerna vilken väg de skulle gå, men var som helst kunde de stöta på Jamtlinattens varelser och skepnader. En av dem var Svarta damen. Hon var väldigt snål när hon levde på 1800-talet. Nu får hon bittert ånga sin snålhet år efter år, kväll efter kväll i Jamtlinatten. ”Jag har lite dåligt samvete. Jag har varit så snål i mitt liv och jag har glömt var jag har gömt en hel kista med pengar. Nu går jag runt och letar efter den. Hjälp mig att hitta den”, sa hon.Men hon skrämde inte Filip och Jesper. De är inte så rädda för spöken. De är mer rädda för bara mörker. ”Och det kan vara ganska otäckt att gå ensam i skogen. Då kan man bli rädd för bara en liten fågel som låter, säger Filip.
 • Lite guldfärg, några fjädrar också några fina paljetter och vackert glitter i olika färger på det. Sen har Hanna Karlsson från Ås en fin mask att använda när hon vill byta skepnad.
 • De allra minsta bjöds på dockteater i Jamtlis källare. Den hemska lille draken Skräck var inte lika intresserad av att skrämmas och sprida skräck som de andra.
 • ”Oskars dagar var räknade”, säger prosten och tröstar den sörjande Britta. När han och Britta for från Ström till Näs för att gå på kalas skenade hästen och både Britta och Oskar for av vagnen. Britta klarade sig, men Oskar bröt nacken och dog. ”Är det någon som har ett äpple, han kan behöva några bitar med sig på färden över. Slantarna på ögonen ska han ha för att betala överfarten till andra sidan med. Och de behövs så hans ögonlock inte åker upp”, förklarar hon. Elina Larsson och Tilde Svedjesten, båda 9 år, förstår mor Brittas sorg, men blir inte skrämda.
 • Spökmusiken, mörkret och den bitande kylan skrämde inte Olivia Grimlycke, 6 år. Hon åkte glatt       slänggungan på tivolit ändå. Foto: Ulrika Andersson

Datumet fredagen den 13:e verkade inte skrämma alla de unga besökarna som vällde in genom grindarna. Inte heller de kalla vindarna skrämde. Och framför allt inte spökmusiken och de mörka vålnaderna som strök runt ute på Jamtli när den traditionsenliga Jamtlinatten hölls i går kväll.

Annons

Mer läsning

Annons