Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En speciell kväll i litteraturens tecken

En knappnål i Sikås, en i Raftälven och en i Östersund. I torsdags fortsatte "Sätt litteraturen på Jämtlandskartan" med en speciell kväll på Länsbiblioteket.

Ett antal korta anföranden om kända och okända författare och platser med litterär anknytning i Jämtland, där varje anförande avslutas med att en knappmål sätts på kartan vid den plats det handlat om. Det är den enkla men geniala idén med "Sätt litteraturen på Jämtlandskartan", som hållits sex gånger sedan starten hösten 2009 och som dragit större publik för varje gång.

Tidigare träffar har hållits på Galleri Bolin, men i torsdags hade man bytt lokal till Länsbiblioteket. Och tur var det för samlingssalen var fylld av bokläsare som fick veta mer om tre högintressanta författarskap.

Först ut var Ann-Sofie Sundholm, som presenterade författaren Peter Lucas Erixon från Raftälven, högaktuell med romanen "Silversnöret" som kom ut den 17 oktober.

Sundholm är i dag konsult och terapeut med egen firma i Östersund, men när hon första gången stötte på Peter Lucas Erixon arbetade hon inom kriminalvården.

– Jag blev uppringd av en ung man som sa att han kunde tänka sig att bli övervakare för en speciell person som jag hade kontakt med, berättade hon.

– Jag tänkte inte så mycket på det då, men många år senare hittade jag boken "Väktaren vid tröskeln" och kände igen namnet på författaren; Peter Lucas Erixon.

"Väktaren på tröskeln" blev en stor läsupplevelse för Ann-Sofie Sundholm, och sedan dess har hon följt Peter Lucas Erixons författarskap, som hon beskriver som fyllt av inlevelse och närvaro. Stora, existentiella frågor behandlas på ett avskalat, poetiskt språk och får läsaren att fundera på sitt eget liv, sina gränser och begränsningar och sitt personliga ansvar

Inför läsningen av "Silversnöret", som bygger på ett autentiskt mordfall i Jämtland, frågade sig Ann-Sofie Sundholm hur det skulle vara möjligt att skapa en roman av de torra protokoll och arkivhandlingar som utgjorde bokens underlag. Men Peter Lucas Erixon sydde ihop de enskilda delarna med sina egna poetiska ord och resultatet blev fantastiskt.

Peter Lucas Erixon var inte förberedd på att hans eget författarskap skulle tas upp under kvällen, men han var märkbart glad och hedrad av Sundholms porträtt av honom. Att han en gång ringt upp Sundholm och erbjudit sig att bli övervakare kom han knappt ihåg, men förvånad var han inte.

– Genom åren har jag gjort många naiva och storslagna räddningsförsök av folk som är bortom räddning, tillstod han.

Därefter övergick Erixon till att presentera sin vän och författarkollega Ing-Marie Eriksson från Sikås. Hon gjorde skandaldebut 1965 med romanen "Märit". Efter det har hon gett ut ytterligare tolv romaner och nu skriver hon på en bok som ska bli den fjortonde och sista.

Ing-Marie Eriksson är i dag bosatt i Stockholm och hon har under åren bott både på Sicilien och i Paris, men även om hon gör utflykter är hon hemmiljön trogen, konstaterade Peter Lucas Erixon.

– Hon är präglad av sin uppväxt i ett småbrukarhem i Sikås. Hon avlyssnar och betraktar sin trakts minnen och i likhet med andra stora författare som Gabriel Garcia Marquez äger hon förmågan att göra det provinsiella allmängiltigt.

Efter kaffepaus och litterärt mingel gick ordet till Kristina Sandberg, som berättade om sin senaste bok "Att föda ett barn". Sandberg bor i Sundsvall har jämtländska rötter och huvudpersonen Maj i "Att föda ett barn" har fått låna drag av hennes egen mormor.

– Det var när jag var gravid med mitt första barn för sju år sedan som jag började undra över både farmors och mormors liv, berättade hon och läste högt ur bokens inledning där hennes mormor säger "skriv då, om det nu är så förbannat viktigt för dig".

Bokens Maj flyttar från en älskad men instabil pojkvän i Östersund till Örnsköldsvik, där hon gifter sin med en mycket äldre man som är egen företagare. Hon gör en klassresa och får ägna mycket tid och kraft åt att anpassa sig till den nya familjen och till dåtidens hemmafru- och modersideal. Smutsen skulle hållas borta till varje pris, barnen skulle ammas var fjärde timme och fisken skulle vara lagom sjuden, inte överkokt.

Det finns en tystnad kring traditionella kvinnoliv som Majs, menar Kristina Sandberg, en tystnad som hon velat bryta.

– Det har också skrivits lite om graviditeter och förlossningar, och jag ville undersöka om graviditet och förlossning kunde vara temat i en hel roman.

Det kunde det definitivt. Flera av åhörarna – mest kvinnor – som läst "Att föda ett barn" var överens med undertecknad om att den är en av de senaste årens bästa och viktigaste romaner och alla gladdes åt att höra att det kommer två böcker till om Maj:

– Det går inte att vara småbarnsmamma, jobba som psykolog och skriva böcker samtidigt. Därför bestämde jag mig tidigt för att det här ska bli en trilogi. Del två kommer hösten 2012, lovade Kristina Sandberg.