Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spännande resa i Sven Hedins fotspår

/
  • Författaren Axel Odelberg kommer nu på måndag till Östersund för att i Humanistiska föreningens regi berätta om äventyraren Sven Hedin, som han skrivit en stor biografi om. Fotot visar Odelberg i Hedins fotspår i Centralasien.

Han var geograf och forskningsresande. Han satt både
i Svenska Akademien och Vetenskaps-akademien.
Han var det främsta namnet i Centralasiens upptäcktshistoria och han skrev lysande reportage och bästsäljande böcker om sina upptäcktsresor.
Han var den siste person som blev adlad i Sverige.

Annons

Hans namn var Sven Hedin och han var på sin tid en internationell megakändis, som hyllades av all världens universitet och akademier. Men hans nazistsympatier och beundran för Adolf Hitler skulle komma att oåterkalleligt fläcka hans anseende. När Sven Hedin avled 1952 var han en persona non grata i många kretsar.

Om denna spännande person och detta dramatiska levnadsöde har journalisten och författaren Axel Odelberg skrivit en mycket uppmärksammad och kritikerrosad biografi på drygt 600 sidor. ”Äventyr på riktigt” heter den och på måndag kommer Axel Odelberg till Östersund för att berätta om sin stora Hedinbiografi. Odelberg är inbjuden av Humanistiska föreningen, som arrangerar föreläsningen i Länsbibliotekets hörsal i samarbete med Folkuniversitetet.

Axel Odelberg, som varit både utrikeskorrespondent, ekonomireporter och ledarskribent, har ägnat många år åt att forska i Sven Hedins liv och verksamhet. Han har följt den store äventyraren och upptäcktsresanden Hedin i spåren genom Centralasiens öken- och bergstrakter, han har fördjupat sig i hans skrifter och brevväxling och resultatet har alltså blivit en biografi på drygt 600 sidor.

Om Sven Hedin säger Odelberg, att ”han var mannen som alltid hittade rätt i geografin men ständigt gick vilse i politiken”.

Axel Odelberg har tidigare skrivit en kritikerrosad bok om Sven Hedins gode vän Hertig Larsson.

Om någon gammal Östersundare tycker att namnet Axel Odelberg klingar välbekant kan vi berätta att författarens farfar med samma namn under många år var verksam som kirurg och överläkare på Östersunds lasarett. Han pensionerades 1957.

Författaren Axel Odelberg har många barndomsminnen från Östersund, där han ofta hälsade på sin farfar i den gamla överläkarvillan på Köpmangatan, och han har sedan dess fortsatt att odla sina Jämtlandskontakter med årliga skidveckor i fjällen.

För närvarande skriver Axel Odelberg på en ny, fiktiv äventyrsroman, som utgår från kända historiska förhållanden och har sina miljöer delvis förlagda till Sven Hedins upptäcktsplatser i Mongoliet och gränsen mot Kina.

Mer läsning

Annons