Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En smakfull revyblandning

/
  • Henkunskap utan råvaror och musik utan instrument... Bergs kommun får sig inte oväntat en släng i årets upplaga av Östersundsrevyn. Foto: Henrik Flygare
  • Inledningsnumret ”Höger vid Mars” handlar om astronauterna från Jämtland som varit  i luften  i över 40 år.
  • Facebook och Twitter – fenomen  i tiden som förtjänar en kommentar. Isabelle Pedersen gör den uppkopplade bruden, Patrik Zackrisson hennes tillkommande och Mats Hurtig prästen.

Annons

Tre rutinerade revyrävar: Mats Hurtig, Mats Eklund och Patrik Zackrisson.

Två stigande stjärnor: Isabelle Pedersen och Emilie Sjunnesson.

Tre duktiga dansare: Therese Blomstrand, Andrea Törnblom Forslund och Christina Westerberg.

Tillsammans gör de årets upplaga av Östersundsrevyn till en pärla som väl försvarar sin plats i bandet av sevärda föreställningar genom åren.

 

Rikshändelser och lokala snackisar. Paljetterat bensprattel och vadmalsbuskis på jamska. Långa sketcher och små, korta infall. Mixen är Östersundsrevyns styrka.

En bra mix blir det också mellan ”gubbarna” Mats, Mats och Patrik och de yngre tjejerna i ensemblen. I år får fjolårets duktiga nytillskott Isabelle Pedersen det utrymme hon förtjänar, liksom dansaren och koreografen Emelie Sjunnesson som kliver fram och tar för sig med stor självklarhet.

Att dansen är tillbaka i revyn tackar vi för, det bidrar också till hålla tempot uppe kvällen igenom.

 

Första akten innehåller ett par riktigt bra lokala nummer. I fyndiga monologen ”112 - din räddning” är Patrik Zackrisson uthyrare av ambulanser och andra fordon som gör sig bra att ha personalfest i. Den lockar fram många skratt, precis som sketchen ”Musikskolan”, där elever i kulturskolan i Svenstavik håller vårkonsert utan instrument.

Aktens verkliga höjdpunkt blir dock avslutande ”Drottningholmsrevyn”, där en porträttlik kungafamilj framträder och välkomnar Daniel W(r)estling till revysällskapet. Ett nummer som borde ha goda chanser att ro hem en titel i årets upplaga av revy-SM.  

 

Akt två inleds med en fartfylld musikalisk resumé över nyhetsåret 2009 i Sverige och Jämtland. ROT-avdrag och svininfluensa, spritpartyt för underåriga på O’Learys och mörkläggningen av gatorna i Östersund – det är bara några av de händelser som speglas med fyndiga texter i ett rasande tempo.

Om jag ska försöka mig på en lika snabb och effektiv resumé över resten av revyn så får det bli så här:

Makalöst bra: ”Näverland” – en hyllning till Michael Jackson på dragspel i svensk dansbanemiljö. Så snyggt!

Bästa lokalproducerade text: ”Göteplatsen” – om Östersunds nya stortorg, signerad Reidar Eriksson. Formidabelt framförd av Mats Eklund.

Gulligast: Mats, Mats och Patrik som pilska tunnbrödstanter. Dalmasen Mats Eklund vågar sig i sin elfte Östersundsrevy på att prata jamska och han klarar det med den äran.

Bästa inköpta nummer: ”Kinaaffären” (från Falkenbergsrevyn). Fyndigt om finanskrisens effekter på bilindustrin.

Sämsta dito: ”Gåtfulla folket”. Jacke Sjödin har gjort en ny text till Olle Adolphssons melodi. Numret känns lite menlöst, som utfyllnad i brist på bättre.

Nja, jag vet inte riktigt..: Visst får man skämta om bögar och visst ska man driva med homofober. Men sketchen ”Det lutar åt det” med den anställde som gör bort sig hemma hos chefen och hans pojkvän är för lång och när temat återkommer två gånger till blir det tjatigt.

Bra imitation: Isabelle Pedersen som Anna Anka.

Sparsmakat effektiv: Jens Gustavssons dekor.

Glädjande glittriga: Margareta Julles kostymer.

Sammanfattande betyg: VG++.

 

Åsa Eriksson Ahnfelt

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons